Fotó: Reuters-videó

Egy nap alatt több mint tízezer menekült érkezett Ukrajnából Romániába

Nem kell karanténba vonulniuk.

Hirdetés

Az orosz–ukrán háború csütörtök reggeli kirobbanása óta 10 624 ukrán állampolgár érkezett Romániába a határátkelőkön keresztül – mondta pénteken sajtótájékoztatón Lucian Bode belügyminiszter.

Közülük 3660-an tovább is mentek, a többségük Magyarország vagy Bulgária felé, és csak 11-en kértek menekültstátuszt. A belügyminiszter ennek kapcsán azt mondta: turistaútlevéllel félévenként legfeljebb 90 napig lehet az ország területén tartózkodni. Ezzel szemben a menekültstátusz nemzetközileg szabályozott.

A menekültek többsége a határ menti megyékben (Suceava, Botoșani, Máramaros, Galac) talált szállást. Lucian Bode szerint a hatóságok felkészültek, hogy ideiglenes táborokat építsenek ki a menekülteknek. Ezekben a táborokban legfeljebb 72 órát maradnak a rászorultak, ezután más szálláshelyekre mennek, amelyeket szállodákban, panziókba, sporttermekben vagy művelődési házakban alakítanak ki.

A bukaresti kormány korábban azt közölte, hogy mintegy 500 ezer menekült befogadására készül. Lucian Bode most úgy vélekedett, hogy menekültek jóval nagy áradatára is számítani lehet, ha a konfliktus hetekig elhúzódik. Az ENSZ csütörtökön közzétett becslése szerint 5 millió ukrán állampolgár menekülhet külföldre.

Csütörtökön a vészhelyzeti bizottság (CNSU) úgy döntött, hogy az Ukrajnából érkező menekülteknek nem kell karanténba vonulniuk.

Hirdetés