Illusztráció / Healthline.com

Egy minisztériumi fiókban porosodik a törvény, mely milliók életét könnyítené meg

Az allergiások számára életbe vágó lenne a törvény alkalmazása. Hiába szavazta meg a román parlament, és hirdette ki az államfő, ha az illetékes minisztériumi közalkalmazott nem hajlandó módszertant rendelni mellé.

Hirdetés

Becslések szerint Romániában mintegy ötmillió lakos szenved valamilyen allergiában, amit gyakorisága miatt a fejlett világ járványának is neveznek. A reakciók az enyhe irritációtól az anafilaxiás sokkig terjedhetnek – míg előbbi könnyen elmúlik a legfeljebb álmosságot okozó gyógyszertől, utóbbi halált is okozhat, ha az allergiás személy környezetében lévők nem intézkednek gyorsan és hatékonyan.

Gyermekek esetében különösen fontos, hogy a tanintézményekben a pedagógusok ismerjék a kockázatokat,

legyen egy készenléti tervük, főleg, ha az illető ételallergiában szenved, és az óvodában/iskolában ételt is kap.

Ez így egyszerűen hangzik, de Romániában semmi sem egyszerű, még akkor sem, ha törvény született az allergiások jogainak védelmében. Amíg a parlament által egyöntetűen megszavazott, Klaus Iohannis államfő által kihirdetett törvényt az egészségügyi minisztérium nem hajlandó gyakorlatba ültetni, addig senki sem tartja be, az tehát semmivel sem járul hozzá az allergiások életének megkönnyítéséhez.

Az állami óvodák pofátlanul visszautasíthatják az allergiás gyermekek fogadását,

szülői beszámolók szerint arra is volt már példa, hogy egy óvoda megtiltotta, hogy a speciális étrendet követő óvodásnak külön ételt csomagoljanak. Ehelyett inkább rövid programra kötelezték a gyereket, ami felborítja a dolgozó szülők programját. Arról nem is beszélve, hogy az allergiások orvosi analíziseinek költségeit nem fedezi az állam, mely még csak statisztikát sem vezet az allergiások számáról (az ötmilliós becslés európai adatokat vesz számításba).

Megoldást jelentene az az életben lévő törvény, mely garantálja az orvosi vizsgálatok állami fedezését, ugyanakkor a tanintézményeket, egyetemeket, kórházakat az allergiások étrendjét szem előtt tartó étrend biztosítására kötelezi. Amennyiben nincs lehetőség a külön főzésre, a törvény előírja, hogy az intézmények nem tagadhatják meg az allergiásoknak az otthon elkészített ételek fogyasztását. Az anafilaxiás sokk veszélye esetén

az állam évente egy adag adrenalint biztosítana az érintetteknek, akik elviekben egy országos nyilvántartásba is bekerülnének.

Hirdetés

Az egészségügyi minisztérium mindvégig a törvény ellen volt, a végső szó azonban az államfőé volt, aki idén januárban kihirdette a jogszabályt. Ahhoz, hogy ténylegesen életbe lépjen, az egészségügyi tárca ki kellene dolgozzon egy módszertant, de erre mind a mai napig nem került sor. Egyszerűen elsüllyesztették a törvényt egy minisztériumi fiókban, és úgy tesznek, mintha mi sem történt volna. A procedúra lebonyolításával megbízott illetékes igazgató a Digi 24 megkeresésére semmilyen magyarázattal nem volt hajlandó szolgálni, miért nem ülteti gyakorlatba a törvényt. Gyakorlatilag milliók jogait hagyja figyelmen kívül egyetlen közalkalmazott, állapítja meg a hírcsatorna.

A törvényt egyébként formai okok miatt a nép ügyvédje megtámadta az alkotmánybíróságon, mivel kizárólag az allergológusok hatáskörébe rendeli az allergia típusának megállapítását, ami diszkriminál más orvosokat, például a tüdőorvosokat vagy fül-orr-gégész szakorvosokat. Ettől függetlenül, a minisztérium alkalmazottai kötelesek előkészíteni a metodológiát, és törvényt sértenek azzal, hogy magasról tesznek rá.

Hirdetés