Egy londoni áruház román nyelvű plakáton kéri a vásárlókat, hogy tartózkodjanak a lopástól

Persze egyes román körökben most nagy a háborgás.

Hirdetés

FRISSÍTÉS: a román külügyminisztérium közleménye szerint Románia egyesült királyságbeli nagykövetsége időközben reagált, vagyis felszólította a Tesco cég vezetőségét, de a helyi és központi hatóságokat is, tüntessék el a diszkriminatív tartalmú plakátokat az érintett üzletekből.

Egy londoni Tesco áruházban elhelyezett román nyelvű plakát miatt horgadt fel a nemzeti érzés több Nagy-Britanniában élő románban – de a legkevésbé sem a büszkeség miatt.

A derék angolok ugyanis a fővárosi áruház polcai között elhelyezett felirattal arra kérik udvariasan, de határozottan az érintetteket, hogy legyenek szívesek tartózkodni a lopástól, az ugyanis nem marad következmények nélkül.

„Figyelmeztetés a bolti tolvajoknak. A bolti tolvajok ellen bűnügyi eljárás indul. Civil ruhás rendőrök tevékenykednek a közelben” – hirdeti a román nyelvű plakát.

A plakátot több, a szigetországban élő román is felháborítónak tartja, olyannyira, hogy felszólították az üzlethálózatot: távolítsa el onnan.

Egy román építésznő tiltakozó levelet is küldött a cég vezetőinek, amelyben úgy fogalmaz: egy magát progresszívnak hirdető áruházlánchoz nem méltó, hogy etnikai alapon osztályozza az embereket.

A nő szerint a plakát üzenete rasszista és idegengyűlölő, hiszen azt sugallja, hogy minden román tolvaj, miközben minden társadalomban megvannak azok az egyének, akikre nem lehet büszke.

Ezért aztán a plakát eltüntetését követeli, ellenkező esetben azzal fenyegetőzik, hogy az egyenlőségi és emberi jogi hatósághoz fordul.

Nos, tény, hogy a becsületes románok számára sértő lehet a plakát, mint ahogy a becsületes magyarok számára is sértőek voltak a 80-as években az ausztriai boltokban magyar nyelven kihelyezett, hasonló tartalmú feliratok.

Hirdetés

Ugyanakkor tény, hogy az elmúlt években igencsak elszaporodtak a brit sajtóban a románok által elkövetett bűncselekményekről szóló hírek.

A szigetországban a hivatalos adatok szerint mintegy félmillió román élhet, nem hivatalosan vélhetően ennél jóval több.

A koronavírus-járványt megelőző időszakban rengetegen használták ki a szabad utazás lehetőségét arra, hogy Nagy-Britanniában próbáljanak szerencsét – tény, hogy a többség kemény és becsületes munkával, de azért akadtak szép számmal olyanok is, akik a pénzszerzés könnyebb útját választották.

Mi is beszámoltunk néhány ilyen esetről – például itt, itt vagy itt.

A brit sajtó többször is írt konkrétan a Tesco áruházakból lopó román állampolgárokról lásd itt, itt vagy itt.

Persze ez továbbra sem jelenti azt, hogy minden, Nagy-Britanniába utazó román potenciális bűnöző.

Ugyanakkor vélelmezhető, hogy az áruházlánc illetékesei a saját, korábbi tapasztalataik alapján helyezték ki a plakátokat, és nem véletlenül nem svédül vagy akár albánul szerepel rajtuk a figyelmeztető felirat.

Hirdetés