Fotó forrása: Agent Green.

Egy liechtensteini herceg lelőtte Románia legnagyobb medvéjét

A lövés pontos volt. A baj csak annyi, hogy nem erre a mackóra kapott kilövési engedélyt.

Hirdetés

Frissítés: Időközben a nemzetközi sajtó is felkapta az esetet. Például a német Der Spiegel és Blick lapokban írnak arról, hogy pénzzel mindent meg lehet szerezni, még egy kapitális medvetrófeát is. A Blick újságírói el is érték Emmánuel herceget, aki kérdéseikre nagyon lakonikusan ennyit válaszolt: „Személy szerint semmilyen módon nem akarok bekapcsolódni a vitába.”

Kitört az újabb medvebotrány Romániában. Viszont ezúttal nem arról szólnak a hírek, hogy egy túl barátságos mackó besétált a polgár házába. Sőt, akár nemzetközi ügy is lehet belőle.

Az Agent Green környezetvédő szervezet kiadott egy közleményt, amelyben azt írják, hogy egy liechtensteini herceg, bizonyos József-Emmánuel (teljes nevén Josef-Emanuel Leopold Marie von und zu Liechtenstein, a Liechtensteini Hercegség uralkodójának unokaöccse) idén márciusban Romániába látogatott és egy Kovászna megyei, közelebbről ozsdolai vadászterületen kilőtte Románia, sőt, talán az Európai Unió legnagyobb medvéjét (legalábbis ezt állítja a zöld szervezet), aki az Artúr névre hallgatott.

De hát mi ezzel a baj, kérdezheti akárki, ha egyszer a herceg megkapta a különleges kilövési engedélyt (7000 eurót fizetett érte) a román környezetvédelmi minisztériumtól. Hát az a baj, hogy József-Emmánuel kapott ugyan tavaly egy kilövési engedélyt, ám az egy úgynevezett problémás medvére szólt, amely károkat okozott az ozsdolai körzetben.

Ehhez képest idén márciusban a herceg úr jól mellélőtt. Nem találta el a problémás mackót, viszont telibe kapta Artúrt, aki a hírek szerint távol tartotta magát a településektől. A zöld szervezet szerint az akció azért is égbekiáltó, mert az ozsdolai medveprobléma a jól sikerült lövéssel nem oldódott meg, noha az engedély épp ezt a célt szolgálta.

Hirdetés

Egyelőre ez a dolgok állása. A környezetvédelmi őrség jelezte, kivizsgálja az ügyet. Az intézmény vezetője szerint felmerült azorvvadászat gyanúja.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kijelentette, hogy a minisztérium is vizsgálódik, viszont megjegyezte, hogy az ozsdolai körzetben több problémás medve is van, és elég nehéz meghatározni, pontosan melyik medve az, amelyre a kilövési engedély vonatkozik.

Hirdetés