Felháborító: egy közönséges patkányirtás végzett három emberrel Temesváron

Két gyermek és egy édesanya halt meg. Huszonkét személy kórházban van, kétszáz lakást kiürítettek.

Hirdetés

Kétszáz lakást ürítettek ki hétfőn, miután az elmúlt hétvégén a lakók közül váratlanul meghalt két gyermek és egyikük édesanyja, ugyanakkor többen rosszul lettek. A tömbházban a múlt héten egy erre szakosodott cég végzett patkány-, illetve rovarirtást, ezt követően egyre több lakó mutatott mérgezéses tüneteket. Szombaton egy mindössze 9 napos csecsemőt és egy három éves gyermeket szállítottak kórházba, még aznap mindketten meghaltak. Vasárnapra a három éves kisgyermek 29 éves édesanyja is megbetegedett, hétfő reggel ő is meghalt a kórházban.

Több lakó is kihívta a mentőt, további négy gyermeket utaltak be a kórházba. Mindegyik beteg hányingerre, hányásra és fejfájásra panaszkodott.

A katasztrófavédelmi felügyelőség és a közegészségügyi igazgatóság munkatársai a tömbházat kiürítették, a lakókat mikrobuszokkal és mentőkkel kórházakba szállították kivizsgálásra, az egészségesek átmeneti elszállásolása folyamatban van. Ahol nem reagáltak a kopogásra, ott a tűzoltóság betörte a bejárati ajtót. A közegészségügyi hivatal mintát vett a csapvízből, és ellenőrzi, hogy milyen szert használhattak a patkányirtás során. Eddig annyit közöltek, hogy valamilyen idegrendszeri károsodást okozó méreg lehetett.

Mivel az ezt végző cég két másik helyszínen is járt a közelmúltban, ezeket is ellenőrzik.

Hirdetés

Sajtóbeszámolók szerint a 200 lakásból álló tömbházban garzonok találhatóak közös fürdőszoba-használattal. A hiányos higiéniai feltételek miatt az egész tömbház a fertőzések és a járványok melegágya, ezért is volt szükség rovar- és rágcsálóirtásra.

Az illetékes hatóságok mindegyike vizsgálatot indított, és egy in rem eljárás is zajlik az ügyben gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával.

Hirdetés