Egy kiváló sportolót és iskolavezetőt vesztett el Kolozsvár: 83 éves korában elhunyt Vizi Imre

Bár a fiatalabb nemzedékek elsősorban a Báthory István Elméleti Líceum tanáraként és aligazgatójaként ismerték, Vizi Imre kosárlabdázóként is beírta magát Kolozsvár történetébe.

Hirdetés

Vizi Imre tizenhét éven át, 1957 és 1974 között játszott az élvonalban az Universitatea színeiben, több mint száz alkalommal szerepelt a román válogatottban, amellyel részt vett az 1959-es isztambuli Európa-bajnokságon. Legemlékezetesebb mérkőzését 1964-ben, a Sétatéri stadionban felállított pályán, a Romániában turnézó amerikai profi NBA-csapat ellen játszotta, amelyen 24 pontot szerzett.

A sport mellett matematikusi diplomát szerző Vizi Imre előbb a mai Apáczai Csere János Líceumban, majd a Báthoryban tanított, amelynek diákja is volt. A kosárlabdával pedagógusként sem hagyott fel, a Báthory legendás tanár–diák mérkőzéseinek még idős korában is főszereplője volt. Nyugdíjba vonulása után szakadt el az iskolától, alapítványok létrehozásával és vezetésével segítve az erdélyi magyar oktatást. Sportsikereit 1998-ban a Külhoni Magyar Sportcsillagok I. Világtalálkozóján díszoklevéllel ismerték el, 2005-ben pedig iskolaszervezői munkája elismeréseként Magyar Köztársasági arany Érdemkereszttel tüntették ki.

Hirdetés