Egy iași férfi tizenötezerszer tárcsázta idén a 112-t – hírek hétfőn

Első alkalommal hajtottak végre májátültetést Kolozsváron. Tízezer lejig terjedő gyorssegélyt kapnak a galaci árvízkárosult családok. Napsütéses két hétre készülhetünk. Ötös erősségű földrengés rázta meg Romániát.

Hirdetés

He is a Maniac 

Az év eleje óta több mint másfélmillió hamis hívás érkezett a 112-es segélyhívó számra. A rekordot egy iaşi férfi tartja, aki nyolc hónap alatt összesen tizenötezerszer kapott a telefonjához. Ez naponta átlagosan 62 hívást jelent, és ezek egyike sem volt vészhelyzet.  

A notórius telefonáló és egybites troll mindig feltöltő kártyáról telefonált, hogy elkerülje a lebukást. Szinte minden alkalommal tiszteletlenül viselkedett az operátorokkal, akiket hosszasan sértegetett és szidalmazott.  

A dobogó második fokára egy marosvásárhelyi polgár fért fel, aki hétezer indokolatlan hívást kezdeményezett, míg a harmadik helyen egy botoșani személy tanyázik ötezer hamis hívással. Idén eddig ötvenezer percig, azaz 880 óráig voltak foglalva a vonalak hasonló hívások miatt.  

A Különleges Távközlési Szolgálat (STS) közleménye szerint az idei 112-es hívások közül eddig több mint másfél milliót olyan személyek kezdeményeztek, akik vagy tévedésből telefonáltak, vagy nem mondtak semmit a telefonba, vagy pedig sértegették az operátorokat.  

Az ilyen hívások teszik ki a mintegy 2,7 millió nem sürgősségi hívás több mint felét. 2024-ben 163 ezer hívás volt sértő, a telefonálók háromnegyede felnőtt volt. Tehát azt sem lehet mondani, hogy gyerekcsíny áll az esetek többségének a hátterében. 

Összességében az idei év első 8 hónapjában az STS segélyhívó szolgálat operátorai több mint 6,7 millió hívást regisztráltak. 

A jogszabályok értelmében a hamis hívásokról értesíteni kell a rendőrséget az STS-nek. A kiszabható pénzbírság 2000 lejig terjedhet, és amennyiben a hatóságok a helyszínen kiderítik, hogy hamis riasztásról volt szó, a bírság összege elérheti a 4000 lejt. Az egy éven belüli újabb szabálysértés 4000 és 8000 lej közötti pénzbírsággal büntethető.  

Már csak azt kellene tudni, hogy a dobogó első három helyezettje saját forrásokból, vagy hitelből finanszírozza-e a tetemes büntetéseket.  

Négy ember kapott esélyt az életre   

Egy hónapra azt követően, hogy egy összehangolt akció során rövid idő alatt 24 transzplantációra került sor Románia különböző kórházaiban, az Országos Transzplantációs Ügynökség arról számolt be, hogy a hétvégén elvégezték az első májátültetést Kolozsváron a Regionális Gasztroenterológiai és Hepatológiai Intézetben. 

Az orvosok egy autoimmun eredetű, akut májelégtelenségben szenvedő 25 éves nő életét mentették meg a több mint öt órás beavatkozás során. A műtét egy 40 éves agyhalott férfi családja jóindulatának köszönhetően valósult meg. A felajánlásuknak további három ember köszönheti az életét.  

A kolozsvári transzplantációt Dr. Irinel Popescu orvosprofesszor, a romániai májtranszplantáció úttörő szakemberének irányítása mellett végezte el a dr. Vladislav Brasoveanu orvosprofesszor, a Fundeni Klinikai Intézet általános sebészeti és májtranszplantációs osztályának vezetője, valamint a Dr. Nadim Al Hajjar, a kolozsvári Octavian Fodor Gasztroenterológiai és Hepatológiai Intézet orvosprofesszora által koordinált csapat. Az altatást Dr. Dana Tomescu orvosprofesszor végezte, a Fundeni Klinikai Intézet Intenzív Terápiás Osztályának a vezetője.  

A hétvégi transzplantációval teljessé vált a Románia három nagy régiójában működő, vese-, máj- és csontvelőátültetési beavatkozásokat lehetővé tévő országos transzplantációs hálózat. 

Idén eddig 49 ilyen szervátültetést hajtottak végre Romániában: 40-et a Fundeni Klinikai Intézetben, 8-at a Iași Szent Spiridon Kórházban és egyet az Octavian Fodor Gasztroenterológiai és Hepatológiai Intézetben. 

Százmillió lej az árvízkárosultak megsegítésére 

Rendkívüli ülést tartott hétfőn a kormány, amelyen Marcel Ciolacu bejelentette, hogy vészhelyzetet hirdetnek Galac és Vaslui árvíz sújtotta területein a megrongált házak, melléképületek, utak és hidak sürgős helyreállítása érdekében. Az ülésen arról is döntöttek, hogy a kormány tízezer lejig terjedő gyorssegélyt juttat a Galac megyei árvízkárosult családoknak. 

Hirdetés

Az érintett családok maximum tízezer lejes gyorssegélyt kapnak, míg azok a családok, akik elvesztették szerettüket az áradásban, további tízezer lejes segélyre számíthatnak.   

A miniszterelnök közölte, a kormány összesen 100 millió lejt utal ki jelenleg erre a célra. A hétfőn elfogadott határozat szükség esetén hasonló beavatkozásokat tesz lehetővé az ország más vidékein is.  

Ciolacu azt is bejelentette, hogy azokon az árvíz sújtotta településeken, ahol az iskolaépületek használhatatlanná váltak, ideiglenes jelleggel moduláris épületekben fognak tanulni a gyerekek. A kormány négy moduláris épület kiutalását engedélyezi a tartalékalapból erre a célra. A helyi közigazgatási hatóságok az oktatási minisztériummal együtt gyorsan üzembe helyezik ezeket az ideiglenes iskolákat. 

Időközben harmadfokú (vörös jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el hétfőn az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) két folyóra Iaşi, Vaslui és Galac megyében. A készültség kedd délig érvényes.  

E szerint hétfő 18 órától kedd délig nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja a harmadfokú készültségi szintet a Bârlad, valamint a Prut folyó vízgyűjtő területén.  

Továbbá másodfokú (narancssárga jelzésű) árvízvédelmi készültség van érvényben hétfő déltől kedd 18 óráig a Bârlad, a Szeret, a Prut és a Jijia vízgyűjtő területein.  

Harmadfokú (vörös jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el hétfőn az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) két folyóra Iaşi, Vaslui és Galac megyében. A készültség kedd délig érvényes.  

A hidrológusok közlése szerint hétfő 18 órától kedd délig nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja a harmadfokú készültségi szintet a Bârlad (Vaslui és Iaşi megye), valamint a Prut folyó vízgyűjtő területén (Vaslui és Galac megye). 

Öröm az ürömben, hogy a következő két hétben napsütéses időjárás köszönt be, hogy aztán szeptember 25. után ismét eleredjen az eső.  

Árvíz után földrengés

Székelyföldön és Bukarestben is érződött a hétfő délutáni 5,2-es magnitúdójú földrengés, amelynek az epicentruma a Vrancea-zónában volt, 133 kilométer mélységben volt.

A földmozgást Bulgáriában, Moldovában is Ukrajnában is érezni lehetett.

Hirdetés