Egy Hitchcock-filmben is megállnák a helyüket az álbaglyok, melyeket Arad belvárosában szereltek fel

A helyi önkormányzat abban bízik, hogy a madárijesztők segítségével sikerül elüldözni a mindent bepiszkító varjakat.

Hirdetés

Meglehetősen viccesen néznek ki azok a bábúk, melyeket Arad belvárosában található fákra szereltek fel – a látszat ellenére nem nevettetési céllal, hanem azért, hogy elijesszék a környékbeli varjakat. Hogy mit fognak szólni hozzá a madarak, azt egyelőre nem lehet tudni, de Călin Bibarţ helyi polgármester szerint a módszer a világ más tájain már bevált, remélhetőleg az aradi varjak is bedőlnek a trükknek. Ha a varjak valóban olyan intelligensek, ahogy a legutóbbi kutatások állítják, akkor erre nem vennénk mérget.

A városba költözött vetési varjak megkeserítik a parkok mellett lakók mindennapjait: nem csak nagyon hangosan krákognak, de mindent bepiszkítanak, ráadásul szívesen lakmároznak az utcai kukákból, szemetet hagyva maguk után. Mivel védett madarak, tilos levadászni őket vagy a fészkeikhez nyúlni, ami megnehezíti az évszázados fák járókelőkre veszélyes ágainak lemetszését is.

A problémával nincsenek egyedül Aradon, a legtöbb városban hasonló gondot okoznak a varjak. Ennek legfőbb oka – a Milvus Csoport szerint –, hogy megszűntek a városon kívüli fasorok, ligetek. A megoldás tehát megfelelő fészkelőhelyek tudatos létesítése lenne lakott övezeten kívül.

De hát mennyivel egyszerűbb madárijesztőkkel próbálkozni…

Hirdetés