Illusztráció (Fotó: Székelyhon/ Beliczay László)

Egy fiatal medve tartja rettegésben az egyik település lakóit Maros megyében

A megfékezhetetlennek tűnő ragadozó legutóbb 41 juhot pusztított el, és a zárt ajtó sem állította meg.

Hirdetés

Izgalmasan telnek az éjszakák a Maros megyei Görgényszentimrén, ahol az emberek sötétedés után félnek kimerészkedni a házból, nehogy szembe találkozzanak a falut rendszeresen felkereső medvékkel. Persze, számos más településen is mindennapi veszélyt jelentenek a túlszaporodott ragadozó nagyvadak, arra azonban ritkán van példa, hogy zárt istállóba is betörjenek.

A Görgényszentimrén randalírozó fiatal medve számára nem jelentett kihívást bejutni az egyik gazdaság istállójába, ahol 41 juhot mészárolt le, további 15-öt sebesített meg. A megkárosított család csak hajnalban vette észre az éjszakai pusztítást. A feltehetően éhes medve kitépett egy darabot az istálló téglafalából, ugyanakkor a termopán ablakokat is sikerült tönkre vágnia, így jutott be az épületbe.

Rövid időn belül ez volt a harmadik látogatása a gazdaságnál: szombaton négy, múlt héten 19 juhval végzett. Az előző két alkalommal a csendőrséget is értesítették, de mire kiérkeztek, addigra a betolakodó felszívódott.

A helyiek egyre gyakrabban látnak medvét ólálkodni a környéken, ahogy egyikőjük magyarázta, előfordult, hogy kinézett a hálószobája ablakán, és egy medve nézett vissza rá.

A helyi erdőgazdálkodásért felelős szakember  szerint egy 3-4 éves fiatal hím medve okozza a legtöbb bajt. A hatóságok akkor avatkozhatnak közbe a veszélyes medve eltávolítása érdekében, miután megalakult az állat sorsáról döntő bizottság – addigra rendszerint már messze jár.

Hirdetés