Egy férfi kidobta a cicáit, most fájhat a feje, a NATO-főtitkár csillapítja az orosz drón okozta pánikot – hírmix

A koronavírusnak most épp az Eris és a Pirola nevű variánsai terjednek, de nincs ok az aggodalomra.

Hirdetés

Nem állunk harcban az oroszokkal

Miután szerdán Angel Tîlvăr román védelmi miniszter napokig tartó titkolózás és tagadás után végre elismerte a nyilvánosság előtt, hogy valóban egy orosz drón darabjai csapódtak be a Duna Chilia-ágának romániai partján, a romániai sajtó egy része máris totális háborút vizionált. Szerdán Klaus Iohannis államfő már arról is beszélt, hogy tájékoztatták az incidensről NATO-szövetségeseiket, ami tovább szította a feszültséget. Csütörtökön azonban Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára szerencsére lenyugtatta kissé a kedélyeket: szerinte a NATO-nak nincsenek arra utaló információi, hogy szándékos támadásról, provokációról lenne szó, igaz, még folynak a vizsgálatok. Stoltenberg szerint az utóbbi időben sok orosz légicsapás zajlik a NATO határainak közvetlen közelében, így a drónos eset is balesetnek tekinthető. Az oroszok egyébként csütörtökre virradóra is támadtak Duna-menti ukrán célpontokat. A román védelmi minisztérium természetesen ismét határozottan elítélte mindezt, de hangsúlyozták, hogy az újabb támadások nem jelentenek közvetlen katonai fenyegetést Romániára nézve.

Szép nagy summát fizethet a férfi, aki kidobta a cicáit

Egy botoşani férfi sorsára hagyott négy macskakölyköt egy kartondobozban, de már minden bizonnyal nagyon megbánta a tettét. A rendőrség állatvédelmi osztálya ugyanis egy bejelentés nyomán akcióba lendült, nyomozott, majd intézkedéseket is foganatosított könyörtelenül. Az állati nyomozók rövid úton kiderítették, hogy a cicákat a szóban forgó 48 éves férfi dobta ki a szóban forgó dobozban, így írtak is a nevére egy szép nagy, 5000 lejes bírságot. Ez egyébként az utóbbi években már a sokadik hasonló eset, jó lenne végre tudatosítani, hogy az ilyen és ehhez hasonló cselekedetek törvénybe ütköznek, és nem is szépek. A macskakölyköket ideiglenesen egy állatorvosi rendelő fogadta be, akiktől örökbe lehet fogadni őket.

Ismét több a koronavírus-fertőzés, de nem durva a helyzet

Dr. Adrian Marinescu, a bukaresti Matei Balş Intézet vezetője csütörtökön arról beszélt, hogy az európai országokban, így Romániában is terjednek a koronavírus új típusai, az Eris és a Pirola, a legújabb megbetegedések mintegy felét már ezek a mutációk okozzák. Ezek tulajdonképpen az omikron altípusai, arra azonban nincs semmiféle bizonyíték, hogy ezek virulensebbek lennének a korábbi változatoknál, és az általuk okozott megbetegedés sem súlyosabb lefolyású, kevesen szorulnak kórházi kezelésre. A szakember elmondta, bár az utóbbi időben egyértelműen megnőtt a fertőzöttek száma, ez pedig az iskolakezdéssel várhatóan fokozódni fog, azért korántsem beszélhetünk az elmúlt években tapasztalt fertőzéshullámról, így aggodalomra semmi ok.

Hirdetés