Egy erdélyi városvezetésnek már biztosan nem kell izgulnia a villanyszámláért

Az ország első, energetikailag „független” városa alsó hangon évente másfél millió lejt spórol egy napelemparkkal.

Hirdetés

A Fehér megyei Marosújvár elsősorban arról ismert, hogy 1889-ben itt alakították ki Erdély és az akkori Magyarország első sós fürdőjét. A város ismét élen jár azzal, hogy Erdély (és Románia) első energetikailag kvázi független városa lesz egy új beruházásnak köszönhetően.

Az önkormányzat becslése szerint az 500 kilowattórás fogyasztás fedezésére alkalmas napelemparkkal megoldják az utcai közvilágítást, illetve villamos energiával látják el az iskolákat és az összes közintézményt. Mindezt elsősorban vissza nem térítendő támogatásokból, Norvég Alapból érik el, hiszen az önkormányzat a több mint félmillió euróra rúgó költségeknek csak a 20 százalékát állja.

A hatezer négyzetméteres területen kialakított, 1500 panelből és öt invertorból álló fotovoltaikus rendszert még idén beüzemelik. Várhatóan évente 1,5 – 2 millió lejt spórol vele a város.

És ha már Marosújvár híres sós fürdőivel kezdtük, ebben a témában is vannak fejlemények: hamarosan átadhatják az új fürdőkomplexumot, mely felélesztené az egykori pezsgő fürdőkultúrát, fontos löketet adva a helyi idegenforgalomnak. Szeptember végén így álltak a munkálatokkal:

Hirdetés