Egy egész focicsapatot ellátott hamis oltásigazolással egy doktornő

Edző férje unszolására szegett törvényt, aminek most súlyos következményei lehetnek.

Hirdetés

Eddig is nyílt titok volt, hogy egyes háziorvosok jogtalanul állítanak ki hamis oltásigazolásokat, de kevés konkrétum látott napvilágot az állítólagos csalásokról, legalábbis azokról, amelyeknek elkövetői orvosok. Még a hatóságok is csak találgatják, hogy mennyire elterjedt és módszeres ez a tevékenység, például az úgynevezett „mosdókagylós trükk”, mely során az orvosok – állítólag – mímelik az oltást, miközben a lefolyóba öntik a vakcinák tartalmát.

Azt nem lehet tudni, hogy a csütörtökön lekapcsolt doktornő miként járt el, de a rendőrség azt feltételezi, hogy tíz személynek állított ki oltási papírokat úgy, hogy valójában nem adta be nekik a vakcinát. Az eset a Dâmboviţa megyei Pucioasa városában történt, ahol az orvosnő férje futballedző. Az ő unszolására a focicsapat tíz játékosa számára állított ki oltási igazolást, az ezért járó 400 lejt szemrebbenés nélkül vette fel az egészségbiztosító pénztártól.

A rendőrség gazdasági bűncselekményekért felelős csoportja három házkutatást tartott Pucioasa, Corbii Mari és Aninoasa településeken, olyan személyeknél, akik részt vehettek a csalásban. Tizenhárom személyt kísértek be a rendőrség székhelyére, köztük a 47 éves orvosnőt is, akit csalással, okirat-hamisítással és információs rendszer felhasználásával elkövetett csalással gyanúsítanak.

A feltételezett bűncselekményeket a nő június és augusztus között követhette el, aki belépve az oltásokat nyilvántartó informatikai rendszerbe valótlan adatokat töltött fel tíz focista beoltásáról az hamis oltási igazolások kiállítása végett.

Ha a vádak beigazolódnak, akkor az orvosnő nemcsak a hivatásának mondhat búcsút, jó pár évre börtönbe is kerülhet. A btk. szerint a hamis okiratok használatáért egyébként hat hónaptól három évig tartó börtönbüntetés járhat, így azok is durván megégethetik magukat, akik hamis oltási igazolással járnak-kelnek.

Hirdetés