Kezdődik az 5-11 évesek koronavírus elleni oltása, az illetékesek igyekeznek eloszlatni az aggodalmakat

A védőoltás ritka és enyhe mellékhatásai eltörpülnek a pozitívumai mellett – mondják.

Hirdetés

Fontos nap a szerdai a koronavírus-járvány elleni oltási kampányban, hiszen kezdődik az 5 és 11 év közötti gyerekek oltása. Emiatt az egészségügyi illetékesek igyekeznek már előre eloszlatni az esetleges szülői aggodalmakat.

Andrei Baciu egészségügyi államtitkár szerint például sokkal alacsonyabb a szívizomgyulladás kialakításának esélye az oltás után, mint az idősebb korosztályoknál, bár azok esetében sem magas.

Baciuazt mondta, az eddigi tapasztalatok alapján nem nőtt az oltások után a szívizomgyulladásos esetek gyakorisága ebben a korosztályban, ami annak is betudható, hogy a felnőttekhez képest háromszor kisebb adagot kapnak a Pfizer vakcinájából.

Az is bebizonyosodott, hogy az oltás védelmet nyújt a több szervet is érintő gyulladásra, amely egyes, a koronavírus-fertőzés akár enyhe formáján átesett gyerekeknél alakult ki.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy kisebb mellékhatások – szúró érzés, kisebb fájdalom, duzzanat az oltás helyén, izomfájdalom vagy láz – ám ezek miatt nem kell aggódni, elmúlnak.

Az oltás pedig több mint 90 százalékos hatékonysággal véd

a jelenleg terjedő vírusvariánsok okozta súlyos megbetegedéssel szemben.

Egy másik orvos, Valeria Herdea, aki az oltási kampányért felelős testületnek is tagja, egyben az orvosi kamara alelnöke, szintén azt mondja: fontos beoltatni a gyerekeket is, ez ugyanis megóv a súlyos megbetegedéstől, és közben a gyerekek környezetében levő, kockázati csoportba tartozó személyeket is védi.

A doktornő szerint azért is lényeges, hogy a gyerekek megkapják az oltást, mert lehet, hogy ők ugyan csupán enyhe tüneteket mutatnak, de átadhatják a vírust a környezetükben levő időseknek, cukorbetegeknek, szívbetegeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek vagy túlsúlyosaknak, akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak, és ha elkapják a vírust, akár intenzív osztályra is kerülhetnek, sőt akár bele is halhatnak a fertőzés szövődményeibe.

Hirdetés

Arra is emlékeztetett, hogy a kisgyerekek már régóta számos oltás kapnak, például hepatitis B vagy TBC ellen, vagyis az oltások már bizonyították a hatékonyságukat.

A doktornő amúgy szigorú ítéletet fogalmazott meg: szerint

azért kell a gyerekeket oltani, mert a felnőttek nagy része felelőtlen volt, és nem oltatta be magát.

A gyerekeket egyébként 220, külön számukra kialakított, egyes helyeken játszóházat idéző oltóponton, illetve az oltási kampányban résztvevő háziorvosok rendelőiben oltják, a két oltás közötti időintervallum esetükben is 21 nap.

Az őket kísérő felnőttek egy szabadnapot kapnak.

A gyerekek oltásáról bővebb információt itt találhat.

Hirdetés