Egész jól fog keresni az oltásközpontok személyzete, de mégsem az önkormányzatok állják a cechet

A polgármesterek kiakadása után az egészségügyi minisztériumra terhelték a költségeket.

Hirdetés

Miután a polgármesterek Emil Boc kolozsvári elöljáró vezetésével kis híján fellázadtak az ellen, hogy a nyakukba akarták varrni az oltásközpontok működtetésének költségeit, végül az ezt szabályozó kormányrendeletbe beiktattak egy alpontot, aminek értelmében a cechet mégis az egészségügyi minisztérium állja majd. A központokra költött összegeket a megyei közegészségügyi hatóságokkal kötött szerződések alapján térítik meg a helyi önkormányzatoknak.

Az is kiderült, mennyit keres majd a központok személyzete: az orvosok 90 lej/órás, az asszisztensek 40 lej/órás, a regisztrációs pultnál üldögélők pedig 20 lej/órás gázsiért dolgoznak majd. Eszerint egy orvos például egy 8 órás műszakért napi 720 lejt vihet haza, ami nem is olyan rossz. (Az eredeti elképzelésben egyébként még magasabb órabérek szerepeltek.)

A háziorvosokra az oltási kampány tájékoztatási részében számítanak, ők 30 lejt kapnak minden olyan páciensük után, akik a tájékoztatásuk nyomán valóban beoltatják magukat.

A központok felszerelésére 112 millió lejt költenek. Az előzetes számítások szerint az első fél évben a háziorvosok jutalmazása körülbelül 200 millió lejre fog rúgni, az oltásközpontok személyzetének (kb. 2000 orvos, 6000 asszisztens és 2000 fős regisztrációs személyzet) pedig 1,2 milliárd lejt fognak kifizetni az első 6 hónapban.

Hirdetés