Ebből nem lesz elsejéig ötmillió beoltott – mondja az oltási kampány koordinátora

És ha ő mondja, akkor valószínűleg igaza is van.

Hirdetés

Nem véletlenül vett vissza a korábbi szigorból Florin Cîţu miniszterelnök: mi is megírtuk hogy szerdán – annak ellenére hogy korábban határozottan kijelentette: csak akkor enyhítik júniustól a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat, ha addig elérjük az ötmillió beoltottat – már arról beszélt: akkor is lazítanak, ha nem lesz meg elsejéig az ötmillió beoltott.

Nos, az oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă katonaorvos beismerte: már nem is igazán számítanak arra, hogy júniusig meglegyen az ötmillió, legalább egyszer beoltott személy.

Szerdán este elmondta, elvileg nem lehetetlen, de ha megnézzük, milyen ritmusban zajlott az oltási folyamat az elmúlt két hétben, különösen pedig azt, hányan kapták meg az első oltást, akkor felejtős az ügy.

Viszont június elején biztosan meglesz ez a szám – biztosított mindenkit.

Azt is elmondta, hogy a jelenlegi kedvező járványadatok éppen annak köszönhetőek, hogy már több mint négymillióan megkapták legalább az első oltást.

Hirdetés

Ez 23 százalékos átoltottságot jelent, de mivel sokan vannak azok, akik úgy lettek legalább időlegesen immunisak, hogy átestek a fertőzésen – hivatalosan több mint egymillióan, valójában azonban legalább kétszer, de az is lehet, hogy ötször ennyien –, nagyjából hatmillióan immunisak már a kórra, ami 35-40 százalékos immunitási arányt jelent.

És akkor képzeljük el, mennyivel jobban állnánk, ha az emberek egy része nem ülne fel az ostoba összeesküvés-elméleteknek, és beoltatta volna magát.

Hirdetés