Durván rászáll az adóhivatal azokra, akik vagyonukkal villognak, de minimális jövedelmet vallanak be

Elsejétől indulnak az ANAF-kommandók, több százezer ember aggódhat, még a Facebook-profilokat is ellenőrzik.

Hirdetés

Nehéz idők jönnek Romániában azokra, akik a Facebookon vagy a Tiktokon luxusautójukkal vagy medencés villájukkal villognak, de papíron annyit keresnek, amennyiből legfeljebb egy rollert vásárolhatnának: az adóhivatal diszkréten érdeklődve bekopogtat majd hozzájuk.

Ezt az Országos Adóhatóság (ANAF) igazgatója, Lucian Heiuș jelentette be pénteken.

Mint elmondta, mindenütt vannak olyan trükkös fickók, akik kérkednek azzal, milyen luxusban élnek, hihetetlen összegeket tapsolnak el, és semmibe veszik az egyszerű embereket, miközben hivatalos jövedelmük szinte nincs is, és adót sem fizettek soha.

Az adóhatóságnak most teleszaladt a zsákja velük (na meg persze a gazdasági válság miatt az államkasszának is nagyon kell a pénz), úgyhogy mostantól nincs kecmec: július elsejétől indulnak az ellenőrzések.

Mint elmondta, utasította a magánszemélyek jövedelmének ellenőrzésével foglalkozó főosztályt, hogy végezzen kockázatfelmérést.

Mint elmondta, a teljes lakosságot vették alapul, vagyis közel húszmillió személyt – eredményként pedig az jött ki, hogy a 2016-2019 -es időszakban 561 000 személy esetében összesen

húszmilliárd eurós a különbség az adóhivatal által becsült jövedelem és a bevallott, és megadózott jövedelem között.

Vagyis irtózatos összegről van szó.

A 2020-as évre szóló becslések szeptemberre lesznek meg, a 2021-esre vonatkozóak pedig év végére.

Mint elmondta, minden esetben megvizsgálták a megvásárolt ingó és ingatlan javakat, hogyan alakultak a bankbetéteik, mekkora összegekkel hitelezték meg a saját cégeiket, mekkora pénzekkel növelték a törzstőkét, és milyen kiadásaik voltak.

A hatályos törvények szerint az tekinthető jelentős eltérésnek a bevallott és a becsült jövedelem között, ha az arány eléri a 10 százalékot, az összeg pedig meghaladja az 50 ezer lejt.

Hirdetés

Az igazgató szerint a helyzet tarthatatlanná vált, ezért elkezdik ellenőrizni, hogyan és mennyi vagyon szereztek a magánszemélyek.

Az ellenőrzési kapacitás legalább felét arra használják majd, hogy az érintett 561 000 személyhez becsengessenek, és aprólékosan átvizsgálják a vagyoni helyzetüket és a jövedelmüket.

Ez azt jelenti, hogy minden hónapban legalább 70 ellenőrcsoport lesz majd akcióban.

Mint elmondta, az ANAF-nak ma már megvan a szükséges informatikai kapacitása arra, hogy ellenőrizni tudja, ki mit vásárolt, majd azt összevessék a bevallott jövedelemmel és a befizetett adó összegével.

Mindez azt jelenti, hogy mindent megvizsgálnak, még a Facebook-profilokat is.

Például valaki felköszöntötte az édesanyját. a közösségi portálon. Megvizsgálták az anyát, és kiderült, hogy egy évvel korábban „megvásárolt” egy lakást a fiától, amit nem jelentett be, és nem is adózott utána.

A 104 milliárd lejes (vagyis húszmilliárd eurós) különbségből 11,3 milliárd lejt a Brassó központú régióban, 14,3-at a kolozsvári, 8,4-et pedig a temesvári régióban találtak, az első helyen természetesen Bukarest áll 29,9 milliárd lejjel.

Nem lennénk most az adócsaló tehetős személyek helyében. Mert amikor az államkasszának sürgősen bevételekre van szüksége, az adóellenőröket is komolyabban ellenőrzik, így nehezebben kenhetők meg.

Hirdetés