Dühösek a kormányra Temesváron, amiért az egymásnak ellentmondó rendelkezések az oltottakat is büntetik

Most akkor szabadabb az élet a védettségi igazolvánnyal vagy sem?

Hirdetés

Ahogy berobbant a koronavírus-járvány negyedik hulláma, úgy kezdett el kapkodni a kormány, amely a nyári, nyugodtabb időszakban, amikor a számukra kedvezőtlen hőmérséklet miatt a vírusok is visszahúzódtak, gyakorlatilag semmilyen megelőző intézkedést nem tett.

Aztán a helyzet komolyra fordulásával múlt héten meghozott egy jó döntést, sajnos több hetes késéssel: nyugat-európai minta alapján védettségi igazolványhoz kötötte a vendéglátóhelyekre való belépést, illetve a nyilvános és magánrendezvényeken – utóbbi kategóriába tartoznak az esküvők és a keresztelők – való részvételt, ha egy településen a fertőzési ráta 3 és 6 ezrelék közé emelkedik, a vendéglátóhelyek pedig reggel 5 és éjjel 2 óra között tarthatnak nyitva.

Igen ám, csakhogy ehhez képest Temesváron, ahol a napokban 4 ezrelék fölé emelkedett a fertőzési tára, a megyei operatív törzs úgy döntött: hétvégenként, azaz pénteken, szombaton és vasárnap már este 6 órakor be kell zárniuk a vendéglátóhelyeknek és a boltoknak.

A két rendelkezés között egyértelmű ellentmondás feszül, ezért mind Németh Zoltán Temes megyei prefektus, mind Dominic Fritz, Temesvár polgármestere azt követeli a kormánytól, hogy szüntesse meg az ellentmondást, amely mégiscsak ugyanúgy bünteti az oltottakat, mint az oltatlanokat.

Németh Zoltán szerdán este felhívta a kormányzati illetékesek szíves figyelmét, hogy a megyei operatív törzs csak azért rendelt el hétvégi esti kijárási tilalmat, mert hiába módosították a 932/2021-es sürgősségi kormányrendeletet úgy, hogy védettségi igazolvánnyal látogathatók a vendéglátóhelyek és a rendezvények, ha ugyanezen rendelet azon cikkelyét, amely 4 ezrelékes fertőzési ráta fölött kijárási korlátozást ír elő hétvégére, elfelejtették törölni.

Ennek nyomán tehát nem lehet tudni, hogy most akkor nyitva tarthatnak a vendéglátóhelyek hétvégén este 6 után, és lehet-e esküvőt szervezni, vagy sem.

A prefektus szerint abszurd, hogy hétfőtől csütörtökig lehet éjjel kettőig rendezvényeket tartani, hétvégén pedig nem. Ezért azt javasolja, hogy vagy módosítsák úgy a rendeletet, hogy a hétvégi kijárási korlátozás 6 ezreléktől következik, vagy töröljék a cikkelyt, hogy csak 7,5 ezrelékes fertőzöttség fölött legyen éjszakai kijárási tilalom hétvégén is, mint ahogy az a hatályos rendelkezés szerint hét közben érvényes a magas fertőzöttség esetén.

Hirdetés

És persze arra is felhívja a kormányzati felelősök figyelmét, hogy meg kellene vizsgálni, milyen mértékben vonatkozzanak a korlátozások a védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre, hiszen épp Florin Cîțu miniszterelnök mondta, hogy az oltottakra nem vonatkoznak a korlátozások, rájuk nem kell alkalmazni a megszorításokat.

Ugyanígy vélekedik Dominic Fritz polgármester is, aki szerint

igazságtalan, hogy ugyanolyan korlátozások vonatkoznak mindenkire,

függetlenül attól, hogy védett vagy sem, ráadásul a gazdaság számára is ártalmas.

Éppen ezért ő is arra kéri a kormányt, hogy az oltottakra ne vonatkozzanak a korlátozások. Nem csak Temesváron, hanem az egész országban, hiszen bebizonyosodott, hogy a negyedik hullám az oltatlanoké: a temesvári Victor Babeş kórházba szeptemberben beutalt koronavírusos betegek 97 százaléka oltatlan.

Hirdetés