Dübörög a nyegle lazítás Romániában, ezért a fertőzések száma sem csökken

Bár az elvégzett tesztek hatalmas számának fényében az arányok javultak. De azért nem árt az óvatosság. Raed Arafat államtitkár úr mérgesen el is mondta, miért.

Hirdetés

Nem csodálkozunk azon, hogy a koronajárvány elleni küzdelem élharcosa megint összevonta a szemöldökét. Mint mondta, az ország lakossága nem egyszerűen lazítani kezdett a szigorú intézkedések jó részének feloldása után, hanem egyenesen nemtörődömmé vált. (Nyilván, akinek nem inge, ne öltözködjék.) A népek nem viselik a maszkokat, vagy ha igen, helytelenül, magasról tesznek a távolságtartásra, így nehéz lesz megakadályozni, hogy a fertőzések száma csökkenjen.

És valóban, nem csökken. Továbbra sem. A legfrissebb hivatalos adatok szerint péntektől szombatig 325 diagnosztizált új esettel kellett szembenéznie az egészségügyi rendszernek, figyelem, 2000-nél kevesebb elvégzett teszt mellett! És akkor itt máris álljunk meg, ugyanis a Kommunikációs Csoport elszámolta magát, vagyis nem 1877 tesztet végeztek el az utóbbi 24 órában, hanem a legújabb, javított adatok szerint 12 236-ot. Hogy ezt a két számot hogy lehetett összekeverni, gőzünk nincs. Na de így máris sokkal jobb a helyzet. Viszont a 325 eset háromnegyedét, 88-at Bukarestben diagnosztizálták. A főváros ennek következtében, a maga 3006 regisztrált esetével megközelíti Suceava megye 3990-es negatív rekordját. Suceava megyében egyébként csak hét esetet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, ami azt jelenti, hogy a járványügyi helyzet stabilizálódott, hála Istennek.

Menjünk tovább: 349 polgárt gyógyultnak nyilvánítottak. 10 beteg viszont sajnos elhunyt (hat férfi és négy nő, Beszterce-Naszód, Brassó, Buzău, Galac, Neamț, Prahova és Suceava megyékben, illetve Bukarestben). A legfertőzőbb megyék szomorú rangsorát továbbra is Suceava, Vrancea és Brassó vezeti.

Ami azért némileg elgondolkodtató: mindegy, ki mint vélekedik arról, hogy létezik-e egyáltalán koronavírus, mennyire veszedelmes ez a járvány, szükséges-e a vészhelyzet fenntartása, avagy sem, tény, hogy az európai országok óvatosan ugyan, de elkezdték becsukni kapuikat Románia előtt. Ha mindezt összegereblyézzük, úgy tűnik, talán mégis érdemes lenne betartani azt a néhány alapszabályt, amellyel megelőzhető a fertőzés terjedése.

Hirdetés