Drogok után „szimatoló” tanárok, román-magyar szolidaritást ellenző kormányfőtitkárság, csőd a csokigyárban – napi hírmix

Lássuk, mekkora mozgás volt a csütörtöki hírhorizonton.

Hirdetés

Drogellenes harc a sulikban: pedagógusokat is kiképeznek a „szimatolásra”

Már az Országos Kábítószer-ellenes Ügynökség (ANA) sem győzi felhívni a figyelmet arra, hogy a drogfogyasztás egyre nagyobb problémát jelent a fiatalok körében – egy tavalyi felmérés szerint a fiatalok mintegy 43 százaléka hozzájutott már valamilyen tudatmódosító szerhez –, s a helyzet egyre csak durvul. Az ANA vezetője például arról beszélt szerdán a képviselőház oktatási szakbizottságában, hogy egyes bukaresti iskolákban már a tantermekben is lazán rágyújtanak egy füves cigire, aztán füstölőpálcikával próbálják leplezni a dolgot.

Erre fel Kallós Zoltán oktatásügyi államtitkár ma bejelentette, havonta 40 pedagógust fognak kiképezni arra, hogy észrevegyék a drogfogyasztásra utaló jeleket, s amennyiben a diák viselkedése furának tűnik, forduljanak az illetékes hatóságokhoz. Az egyelőre nem világos, hogy ez a tanfolyam mikor kezdődik el, de az már biztos, hogy az egészségügyi, az oktatásügyi és a belügyminisztériummal közösen zajlik majd egy nagyobb szabású drogprevenciós program keretében.

Nem tetszik a román-magyar szolidaritás a kormányfőtitkárságnak?

Marian Neacsu kormányfőtitkár menesztését kérik a kormányfőtől a December 15. – A román-magyar szolidaritás napja elnevezésű egyesület kezdeményezői, amiért a kormányfőtitkárság elutasította a bejegyzés előtt álló civil szervezet névválasztását. Az egyesületet amúgy a rendszerváltás 32. évfordulóján, 2021. december 15-én jelentette be Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, de a kormányfőtitkárság megakadályozta a bejegyzés első lépését – erre Gabriel Andreescu emberi jogi aktivista, Florian Mihalcea, a Temesvár Társaság elnöke és Szilágyi Zsolt, Tőkés László korábbi kabinetfőnöke hívta fel a figyelmet csütörtökön, írja az MTI.

A kormányfőtitkárság amúgy azt kifogásolta, hogy az elnevezésben december 15. szerepel, ezt pedig azzal indokolta, hogy a romániai köztudatban 1989. december 16. él a forradalom kezdőnapjaként, így más dátum félreértésre adhat okot, így erre hivatkozva névváltoztatást kért. A kezdeményező szerint viszont a „cenzorokat” valójában a „román-magyar szolidaritás” kifejezés zavarja, ezért az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordultak, és bírósági feljelentést is tettek, a Bukaresti Táblabíróság azonban megalapozatlannak ítélte kérésüket.

A csőd szélére került az ország egyetlen (még) hazai kézben lévő csokigyára

Nehéz helyzetbe került és akár be is zárhat az ország egyetlen olyan csokoládégyára, amely teljesen egészében román tulajdonban van. A nagybányai Galacticról van szó, amely fizetésképtelenné vált – ezt ma fogadta el a bíróság –, de a tulajdonosa korábban azt nyilatkozta, a csődvédelmi eljárás során majd megpróbálja törleszteni az adósságait, de nem zárná be a gyárat, inkább a talpra állításán töri a fejét. A vállalkozás amúgy 25 éve működik, és akkor érte el a csúcsteljesítményét, amikor évente kétezer tonna csokit gyártott le, és több mint 80 különböző terméket dobott ki a piacra.

Hirdetés