Egyre jobban bedurran a drogfogyasztás, a fiatalok egyötöde bevallotta, hogy kábítószerezett

És a szakértők szerint a valós helyzet még ennél is rosszabb.

Hirdetés

Hivatalos adatok is megerősítik, hogy egyre nagyobb problémát jelent a fiatalok körében a kábítószer-fogyasztás: az Országos Kábítószer-ellenes Ügynökség (ANA) által most kiadott friss felmérés szerint a megkérdezettek jó egyötöde bevallotta, hogy legalább egyszer kipróbált már valamilyen drogot.

A felmérés 2021 szeptembere és novembere között készült, de csak mostanra összesítették az adatokat. Összesen 2100, 15 és 34 év közötti fiatalt kérdeztek meg, a kérdőíveket vagy valamely fesztiválon, vagy online töltötték ki az érintettek.

Az eredmény aggasztó: a felmérésből kiderül, hogy

2019-hez képest szinte megkétszereződött a drogfogyasztás mértéke.

A válaszadók 20,3 százaléka mondta azt, hogy legalább életében egyszer szívott már kannabiszt. 12 százalék vallotta be, hogy az előző év során legalább egyféle, törvénytelennek minősülő tudatmódosító szert használt, több mint 11 százalék marihuánát, mintegy 3 százalék ecstasyt, 2 százalék pedig kokaint fogyasztott.

Kevesebb mint 1 százalék próbálta ki a köznyelvben csak Ginaként ismert GHB-t.

A többség azzal indokolta a kábítószer-fogyasztást, hogy így akart ellazulni, vagy egyszerűen csak kíváncsi volt.

Arra a kérdésre, hogyan jutottak hozzá a droghoz, a legtöbben azt mondták: ajándékba kapták, vagy barátaiktól, ismerőseiktől szerezték be.

Az addiktológus szakemberek szerint a helyzet valójában még ennél is rosszabb, a válaszadók egy része ugyanis nem volt őszinte.

Hirdetés

Mára az a helyzet alakult ki, hogy a drogfogyasztás már nem csupán egy kis, „kiváltságos” csoport privilégiuma, hanem a fiatalok legalább egyharmada ki akarja próbálni őket, vagy már meg is tette.

Ezt az is lehetővé teszi, hogy

míg korábban csak nehezen lehetett hozzájutni a kábítószerekhez, ma ez rendkívül könnyű.

Egy másik felmérés ugyanis arra világít rá: a fiatalok mintegy 43 százaléka hozzájutott már valamilyen droghoz.

A fogyasztók igényei pedig megváltoztak: a marihuána már nem menő, sokan kokaint, amfetamint, ecstasyt vagy „varázsgombát” akarnak.

Egyre gyakoribb az is, hogy valaki egyszerre többféle kábítószert fogyaszt – vagy drogozás közben alkoholt is iszik.

Ezért nagyon fontos lenne a megelőzés és a tájékoztatás, különben fennáll a veszélye, hogy egyre gyakoribbá válnak az olyan esetek, mint a bukaresti Saga fesztiválon, amely nyomán két fiatal is belehalt a kábítószer-túladagolásba, és több tucatnyian kerültek kórházba.

Hirdetés