Döbbenetes összegű bírságot osztottak ki a rendőrök a kijárási korlátozások megsértése miatt

Maga a belügyminiszter közölte az összeget.

Hirdetés

Valami perverz kormányzati illetékes valahonnan a pénzügyminisztérium valamelyik osztályának egyik eldugott irodájából akár még fel is sóhajthatna, hogy: De szép is lenne, ha még egy ideig eltartana a koronavírus-járvány…

Kiderült ugyanis, hogy eddig mekkora összeget jelent az államkassza számára az, hogy a rendkívüli állapot másfél hónappal ezelőtti bevezetése nyomán a rendőrök szénné bírságolták a lakosságot a kijárási korlátozások megsértése miatt.

Az adatot a legavatottabb szakember, maga Marcel Vela közölte szerdán este.

Nos, az összeg enyhén szólva is döbbenetes: a március közepe óta kiosztott 290 000 bírság összesen 570 millió lejes bevételt jelent.

Persze ez csak elméleti, hiszen ha a delikvens azonnal befizeti, akkor máris megfeleződik az összeg, így 285 millió lej marad.

Igaz, jórészt ez is virtuális, hiszen egyrészt sokan nem tudják befizetni az akár 10-20 ezer lejes bírságot, másrészt azért sokan fellebbezhetnek is az indokolatlanul magas összeg ellen.

Minden esetre a belügyminiszter jófejnek akart tűnni, és közölte: a kormány nem akarja maagának megtartani, ehelyett egy olyan jogszabály megalkotását tervezi, amely a pénzt átirányítja az egészségügynek. Amire nem csupán így, világjárvány idején fér rá, hanem általában véve is.

Hirdetés

Mint ismeretes, a bírságok összege kétezertől húszezer lejig terjedhet.

Amúgy Vela igyekezett rábírni az embereket, hogy maradjanak otthon május elsején, ne akarjanak a szabadban grillezni, mert ez egyrészt hatalmas bírságokkal járhat, másrészt – ha berobbantják a járványt – veszélybe sodorhatja a kijárási korlátozás május 15-étől tervezett enyhítését.

Úgyhogy a saját és a többiek érdekében ezen a hétvégén maradjon mindenki szépen otthon.

Úgyis esős idő lesz.

Hirdetés