📸 Kiss Gábor

Döbbenetes: a bánffyhunyadi tanács nemet mondott a magyar kormány által épített óvoda működtetésére

A PSD elérte, hogy etnikai kérdéssé váljon a református egyház tulajdonában lévő ingatlan további sorsa, sikerült is megakadályozniuk a kezdeményezést.

Hirdetés

Megdöbbentő, de ilyen is történik 2022 Romániájában: Bánffyhunyad önkormányzatának tanácsosai többségi szavazattal elutasították a magyar kormánypénzből épült óvodának az önkormányzati kezelésbe vételét és működtetését. A felháborító ügyről mi is írtunk részletesen pár héttel ezelőtt, de akkor

még mindenki abban reménykedett, hogy győzni fog a józan ész, de nem így történt:

a tervezet a szerdai tanácsülésen 6 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett megbukott, csak az RMDSZ három tanácsosa szavazott igennel – írja a Krónika. A többségnek nyilván az nem tetszett, hogy az épületben csak magyar tannyelvű óvodai és bölcsődei csoportok működnének.

„A kialakult helyzet egyértelműen a bánffyhunyadi magyar és román közösség érdekei ellen szól

– írja Facebook-bejegyzésében Csoma Botond, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke – hiszen az új épület átvételének hiányában szeptembertől mind a magyar, mind pedig a román bölcsődébe járó gyerekeket a jelenlegi zsúfolásig megtelt helyszínen kell fogadni”.

A képviselő azt is megjegyzi, „a tanácsülést megelőző hetekben kialakított közhangulat nyomásgyakorlása azt a sajnálatos helyzetet eredményezte, hogy a helyi közösség érdekeit háttérbe szorította a Ceaușescu-rezsim soviniszta retorikáját idéző magyarellenes, uszító sajtókampány”.

Hirdetés

A bánffyhunyadi óvoda és bölcsőde a magyar állam egész Kárpát-medencére kiterjedő óvodaépítési programja keretében épülhetett fel, 220 millió forintos támogatásból. Ahogy a július végi átadáson és alapkőletételen is elhangzott: az építkezések egyik legnagyobb előnye, hogy ezentúl egy helyen tanulhatnak a város különböző intézményeibe szétszóródott magyar gyerekek, diákok.

Hirdetés