Fotó: Kiss Gábor / reformatus.ro

A PSD lestoppolta az új református óvodát Bánffyhunyadon: vagy multikulti lesz, vagy nem szavazzák meg

Ehhez azért pofa kell: a magyar állam felépítette, hogy a kalotaszegi magyar gyerekek modern épületben tanulhassanak, a PSD helyi tanácsosai kifundálták, hogy oda márpedig román gyerekek is járni fognak.

Hirdetés

Idén júliusban, a Kalotaszegi Magyar Napokon többszörös ünnepre gyűltek össze a környéken élő magyarok Bánffyhunyadon: egyházi és politikai elöljárók jelenlétében átadták azt a modern Május 1. utcai ingatlant, amelyben a tervek szerint három óvodai és két bölcsődei csoportot indítanak, ugyanakkor a közelben egy új, magyar tannyelvű iskola épületének is letették az alapkövét. A Kalotaszeg szívének számító Bánffyhunyadon 71 éve szűnt meg az utolsó önálló magyar iskola, így mind az óvoda-bölcsőde átadása, mind az iskola alapkőletétele történelmi mozzanatnak számítanak a helyi magyar közösség életében.

Akkor még semmi jele nem volt, hogy gondok lesznek a működési engedélyek megszerzésével, egy hónap után viszont felébredt a PSD, és rövid időn belül elérte, hogy etnikai kérdéssé váljon a magyar állami pénzekből épült ingatlan további sorsa. A helyi tanácsnak szerdán kellett volna megszavaznia a működési engedélyt, de a város PNL-s polgármestere „objektív okok miatt” kénytelen volt péntekre halasztani a gyűlést.

A PSD helyi elnöke, Oana Goga csalódásnak adott hangot, hogy a magyar kormány finanszírozta modern ingatlanban csak magyar nyelven zajlana a nevelői munka, és feltételeket szabott ahhoz, hogy megszavazzák a működési és fenntartási kereteket meghatározó rendeletet. Érvelése szerint az intézménynek nemzetiségtől függetlenül minden gyermeket be kell fogadnia, hiszen a városi költségvetéshez is mindenki egyformán járul hozzá, a források szétosztásakor sem lehet különbséget tenni.

A PSD kérése, hogy az új ingatlanba költözzenek be a két, meglehetősen lestrapált óvodaépületbe járó gyermekek is, ezzel megteremtve egy multikulturális, multietnikus, román és magyar nyelvű intézményt Bánffyhunyadon.

Hirdetés

A határozatról remélhetőleg pénteken dönt a 15 tagú képviselő-testület. A PNL és a PSD hat-hat, az RMDSZ három, az USR két szavazattal bír, a testület tagja egy független tanácsos is.

A bánffyhunyadi óvoda és bölcsőde a magyar állam egész Kárpát-medencére kiterjedő óvodaépítési programja keretében épülhetett fel, 220 millió forintos támogatásból. Ahogy a július végi átadáson és alapkőletételen is elhangzott: az építkezések egyik legnagyobb előnye, hogy ezentúl egy helyen tanulhatnak a város különböző intézményeibe szétszóródott magyar gyerekek, diákok. Ezt akarja megtorpedózni most a PSD.

Hirdetés