Dicső pillanat: Románia gazdasága megelőzte a feleannyi lakossal rendelkező Csehországét

Ha lenne pezsgőnk, már nem lenne.

Hirdetés

Románia a bruttó hazai termék (GDP) szempontjából tavaly megelőzte Csehországot 222 milliárd eurós végeredménnyel, és ezzel a 13. helyezett lett gazdasági szempontból az EU-s országok közül (a Brexit utáni Nagy-Britanniát leszámítva).

A dolog apró szépséghibája mindössze annyi, hogy Csehországnak majdnem feleannyi lakosa van (10,6 millió), mint hazánknak (19,5 millió).

A Transilvania Bank által készített felmérésben kitérnek arra a szintén dicsőséges pillanatra is, amikor Románia ugyanebből a szempontból 2017-ben megelőzte a többszörös államcsődöt jelentő Görögországot (ezúton gratulálok), 2018-ban pedig Portugáliát, ahol szintén feleannyian élnek mint nálunk.

A hazai GDP 2009 óta 97 milliárd euróval nőtt, ez évente 3 százalékos, lassú növekedést jelent – a lassúság állítólag a gazdasági világválság eredménye. Ehhez képest például Magyarországon ez a növekedés évi 4,8, Szlovákiában 3,7, Lengyelországban pedig 3,2 százalékos.

Ha ez így megy tovább, előbb-utóbb abban a több mint ezer hazai suliban is csempével, angolvécével és vezetékes vízzel kiextrázott illemhelyeket fognak beépíteni, ahol még mindig csak fabudi van a kert végében. Ha ez az erőpróba megvan, akkor majd megint újra lehet tervezni a hazai autópályák nyomvonalát, de az is lehet, hogy átadnak majd valamikor egy újabb 5 és fél kilométeres szakaszt.

Hirdetés

A BT elemzői szerint, ha ilyen ügyesek leszünk továbbra is, akkor az évtized végére akár a 10. helyen is végezhetünk EU-s szinten gazdasági szempontból.

Kár, hogy az évtized még két és fél hónapja sem tart.

Hirdetés