Illusztráció / Fotó forrása: Kolozsvár önkormányzatának Facebook-oldala

Emil Boc most éppen szeretné a magyarokat: „Da-Igen” névvel szervezne multikulti fesztivált Kolozsváron

A városnapok és a Kolozsvári Magyar Napok mellett szükség van egy nagy közös ünnepre, mondja Emil Boc.

Hirdetés

Nehéz követni, hogy a kolozsvári városvezetés éppen szereti vagy nem szereti a városban élő magyar kisebbséget. Egyrészt azért, mert a nyelvi jogok érvényesülését félvállról veszi, gondoljunk csak arra, olykor milyen nehezére esik magyarul is kellemes ünnepeket kívánni, vagy képtelen magyar nyelvű turisztikai táblákat kihelyeztetni legalább a városba érkező nagy számú, itt pénzt költő magyar turisták kedvéért. Másrészt, mert nagyon ritkán képes gesztus értékű meglepetésekkel szolgálni a magyarok irányába, ha a helyzet éppen azt kívánja.

Emil Boc polgármester legújabb ötlete ez utóbbi kategóriába tartozik: szerinte kell egy olyan fesztivál, mely a város román és magyar lakossága számára egyforma ünnep lehetne. Ez lenne a Da-Igen fesztivál kiindulópontja. A név nem végleges, az elöljáró azt se bánná, ha Da-Igen-Yes-Oui, c’e vrai néven futna a rendezvény, csak hogy még hangsúlyosabban érvényesüljön a multikulturális szándék (apropó, tudja valaki, hogy a város lakosságának hány százaléka francia?).

A városi tanácstestület csütörtökön már szót ejtett a lehetséges költségvetésről, Emil Boc pedig pénteken egy helyi rádió élő bejelentkezésében dobta be Da-Igen fesztiválbombát, mondván, jó volna megmutatni Kolozsvár multikulturális dimenzióit egy „érdekes és hasznos” rendezvény keretében. Az ötlet valójában Pop Iosiftól, a Transilvania Bank egyik alapítójától, az önkormányzati munkát monitorozó Helyi Civil Tanács elnökétől származik, aki először a karácsonyi kántálók körét akarta bővíteni magyar énekkarok bevonásával. A polgármester örömmel fogadta a javaslatot, és továbbgondolta a felvetést: így lett a multikulturális kántálásból multikulturális fesztivál, melyet a városnapok vagy a Kolozsvári Magyar Napok mellett szerveznének meg.

„Végső soron ez Kolozsvár, egymás által határozzuk meg magunkat, egymás mellett vagyunk, együtt növekedtünk. Igaz, hogy néha külön haragudtunk, külön örvendtünk, de most itt az ideje, hogy együtt örüljünk” – fogalmazott Emil Boc, aki bízik abban, hogy találnak egy olyan fesztiválszervezőt, aki felkarolja az ötletet.

Ön igent mondana a Da-Igen fesztiválra?

Hirdetés