Csütörtöki hírmix: Autonómiát Korzikának! És a Székelyföldnek? Jön az amerikai vízummentesség

Al Di Meola jazzgitáros bukaresti koncertje közben infarktust kapott, kórházban ápolják.

Hirdetés

Két év múlva vízum nélkül mehetünk Amerikába – már konkrét dátumot emlegetnek

Az Amerikai Egyesült Államok eddig következetesen ellenállt annak, hogy a román állampolgárokat a Visa Waiver-programon keresztül vízum nélkül beengedje a területére. A téma rendszeresen előkerül, úgy félévente hangzik el egy-egy sajnálkozó nyilatkozat, hogy még nem lehetséges, de majd, aztán, valamikor.

Most azonban már konkrét dátum is felmerült a vízummentességgel kapcsolatban. Andrei Muraru, Románia washingtoni nagykövete a Digi24 hírtelevízióban azt mondta: 2025. december elsején megszűnik a román állampolgárok amerikai vízumkötelezettsége.

„Románia minden bizonnyal csatlakozik a Visa Waiver-programhoz 2025ben. Hosszú még az út, de ahogy most kinéznek a dolgok, nem kételkedünk abban, hogy ez megtörténik” – mondta a nagykövet.

A 2025-ös évről beszélt nemrég e tekintetben Kathleen Kavalec, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete is. Ő azonban figyelmeztetett, hogy addig a vízumkérelmek elutasítási rátáját csökkenteni kell. Ez az a mutató ugyanis, amely a vízummentesség feltétele. Azt mutatja, hogy a román állampolgárok által benyújtott vízumkérelmek hány százalékát utasítják el, mivel a kérelmező nem felel meg a beutazási követelményeknek. Ez az arány 2021-ben meghaladta a 17 százalékot, a vízummentességhez pedig 3 százalék alá kellene csökkennie.

Macron: autonómiát Korzikának! Antal Árpád: a Székelyföldnek is!

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön, Korzikán tett látogatásán arról beszélt, hogy a szigetnek autonómiát kell biztosítani. Korzika megmaradna a francia állam keretei között, de azon belül a jelenleginél nagyobb fokú autonómiát kapna, amely „sem az állam ellen, sem nélküle nem lenne”.

Macron szerint ez a lépés egy olyan alapvető gesztus lenne, amely alapján tiszteletben lehetne tartani a korzikai és mediterrán egyediséget. A francia elnök azt mondta: támogatja, hogy az alkotmányban egy különálló cikkelyben elismerjék a sziget közösségének történelmi, nyelvi és kulturális sajátosságát. Ennek a szövegét hat hónapon belül kellene kidolgoznia a korzikai kormánynak.

A hírre szinte azonnal reagált Sepsiszentgyörgy polgármestere. Antal Árpád Facebook-bejegyzésében történelmi pillanatnak nevezte a franciaországi fejleményt, amely szerinte „mérföldkövet jelent az európai nemzeti kisebbségek tekintetében is”.

Franciaország eddig mereven elzárkózott az autonómia minden formájától, most azonban az államfő kezdeményezésére a francia állam létrehozza Korzika autonómiáját.

Hirdetés

„Mi székelyek is pontosan ezt szeretnénk! Pontosabban, hogy a román alkotmányban egy hasonló tétel szerepeljen, és maga a román állam hozza létre hasonló módon Székelyföld autonómiáját. Látjuk, hogyan alakul át Európa a szemünk előtt és azt jelzésértékűnek tartom, hogy az utolsó nagy nemzetállam is beadta a derekát abban a tekintetben, hogy elismeri a nemzeti közösségek autonómiaigényét. Hajrá Székelyföld, hajrá székelyek!”

– írta Antal Árpád.

Rosszul lett bukaresti koncertjén Al Di Meola

Nem tudta befejezni szerda este Bukarestben tartott koncertjét Al Di Meola jazzgitáros, mivel előadás közben rosszul lett. A román média szerint a 69 éves művész infarktust kapott a színpadon. Al Di Meolát csütörtök késő este a bukaresti Bagdasar-Arseni kórházba szállították, ahol az orvosok négy koszorúér-sztentet ültettek be neki.

Florin Bica, a kórház szóvivője szerint a gitárművész továbbra is a kórházban van, állapota stabil.

Al Di Meola bukaresti koncertjén egyébként a csíkszeredai Ineffable lépett fel előzenekarként. Az amerikai művész augusztus közepén a Kolozsvári Magyar Napokon is játszott a Mandoki Soulmates szupergroup tagjaként.

 

Hirdetés