Csúszópénzt tett zsebre, használhatatlan maszkokra költött el milliókat – ezzel vádolja a DNA az Unifarm vezetőjét

Nem mindenki haragudott a koronavírusra: az egészségügyi minisztérium vállalatánál például a gyanú szerint egyesek fantasztikus pénzeket tettek zsebre az elmúlt hónapokban.

Hirdetés

Egy hónappal ezelőtt még csak körvonalazódott, de mára ki is robbant az eddigi legnagyobb korrupciós botrány, amely a koronavírus-járványhoz kapcsolódik.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) azzal vádolta meg az egészségügyi felszerelések beszerzésével és a kórházak felszerelésével megbízott Unifarm igazgatóját, Eugen Adrian Ionelt, hogy

760 ezer euró csúszópénzt kért egy orvosi maszkokat és védőfelszerelést beszállító cég képviselőjétől

azért, hogy az egészségügyi tárca épp velük kösse meg a szerződést. A nagy egyezkedésre márciusban kerítettek sort egy bukaresti étteremben, a szerződést meg is kötötték, természetesen a törvényes procedúrák mellőzésével.

Az ügyészek szerint az ügylet 2,3 millió lejes kárt okozott az egészségügyi minisztérium égisze alatt működő cégnek, mivel

az említett szerződés alapján megrendelt maszkok még csak nem is voltak EU-konformak, így ezeket vissza kellett küldeni.

Hirdetés

Időközben Eugen Adrian Ionelt már hatósági felügyelet alá is helyezték, ellene csúszópénz elfogadása és befolyással való üzérkedés miatt indult bűnvádi eljárás.

A DNA már májusban jelezte, hogy szimatolni kezdett az Unifarm körül, ahol eurómilliókat költöttek el úgy, hogy durván túlárazott szerződéseket kötöttek mindenféle gyanús cégekkel. Olyan esetről is tudunk, hogy egy koronavírusos betegek szállítására alkalmas hordágyért 17 ezer eurót fizettek, ezért akár személyautót is vehetettek volna.

Hirdetés