Csúnyán leszúrták a rendőröket, amiért sáros volt a pocsék állapota miatt kiégett járőrkocsijuk padlószőnyege

A román rendőrségen belül legalább kellő mértékű szigor van, ha már megfelelő színvonalú járműpark nincs.

Hirdetés

A román rendőrségen belül aztán nincs kecmec: a rendfenntartóknak minden körülmények között rendben kell tartaniuk a rájuk bízott eszközöket.

Még akkor is, ha életveszélyes, összevissza gányolt járőrkocsiról van szó, amely nagyobb kockázatot jelent a benne ülőkre, mint a rosszfiúkra.

A hét elején Bukarest belvárosában történt egy incidens, amely rávilágít a román rendőrség helyzetére.

Az ott szolgálatot teljesítő járőrkocsi ugyanis egyszer csak gondolt egyet, és lángra lobbant, majd diszkréten lángolva addig égett, amíg – többek között néhány palacknyi vízzel – eloltották.

Az ügyről készült videó bejárta a nyilvánosságot, és egy, a rendőrségi és a belügyminisztériumi illetékesek részvételével zajlott videóértekezleten is szóba került.

Konkrétan Bogdan Despescu belügyi államtitkár tette szóvá az ügyet.

De nem amiatt, hogy a rendőrök életük kockáztatásával mindent megtettek azért, hogy eloltsák a tüzet.

Hanem azért, mert a felvételek tanúsága szerint sáros volt az autóban a padlószőnyeg.

Ami szerinte rossz fényt vet a rendőrségre.

Az államtitkár eget verő empátiája kiverte a biztosítékot a bukaresti belvárosi rendőrkapitányság parancsnokánál, aki kifakadt, és elárulta, hogy az ott szolgáló rendőrök gyakran csak a közlekedésrendészet leharcolt járőrkocsijait kapják meg, a javítási és tisztítási költségeket pedig gyakran saját zsebből állják – miközben a rendőrségi vezetők vadonatúj autókkal furikáznak.

Egy rendőrségi szakszervezeti vezető aztán elárult, hogy a kigyulladt autó gyakorlatilag az összes vonatkozó törvényt megsértve volt még forgalomban.

Hirdetés

A 2015-ben beszerzett járőrkocsi ugyanis 2017-ben durva baleset részese volt, fel is borult, és jóformán totálkárosra tört.

A rendőrség helyzetét azonban kiválóan jellemzi, hogy nem írták le, nem került roncstelepre, hanem a rendőrségi telephelyen az autószerelő szakik valahogy összedrótozták.

Ami nem jelenti azt, hogy tökéletesen üzemképes volt: az alváz elferdült, és a fékek sem működtek rendesen.

A rendőrök jelezték ugyan a feletteseiknek, hogy életveszélyes autóval küldik ki őket, de senki sem tett semmit.

Így aztán a járőrszolgálat úgy nézett ki, hogy a rendőrségi garázsból halálfélelemben elvezettek a kijelölt megfigyelőpontig, ott leparkoltak, majd a szolgálati idő lejártával visszavitték a guruló roncsot az őrsre.

Természetesen a műszaki vizsgán is csak összekacsintás révén mehetett át, mivel mégiscsak egy rendőrségi autóról van szó.

És ez szinte az összes ottani járőrkocsira igaz, mivel leharcolva kapták őket a közlekedés-rendészettől, sokukban még tűzoltókészülék sincs.

A rendőrök arra panaszkodnak, hogy a járműbeszerzések során mindig a legolcsóbb és legalacsonyabb felszereltségű autókat kapják meg, és a javítás is sufnituning-módszerrel zajlik.

Igaz, ettől a padlószőnyeget még néha meg lehetne mosatni.

Hirdetés