Fotó származása: a JZSUK Facebook-oldala

„Csökkenteni kívánjuk a házi feladatok számát” – végre elhangzott ez a mondat, ráadásul egy erdélyi magyar iskolában

A kolozsvári iskolában az online órák időtartamát is csökkentik keddtől. Lehet követni a példát!

Hirdetés

Hosszú hetekkel az online oktatás bevezetése után végre nem csak a diákoknak és a szülőknek, hanem egy iskola vezetőségének is feltűnt, hogy az iskolások napi 8-10-12 órás képernyő előtt görnyedése akkor sem vezet sehova, ha Pitagorász tételét a kovalens kötéssel és Csongor és Tündével versengve kell valahogy, ha törik, ha szakad, beleverni az otthonülők fejébe.

A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium vezetősége belecsapott a lecsóba és a tanári karral egyeztetve, próbajelleggel november 24-étől lazítani fog a poroszosnak induló, közben mindig valahogy romániaivá váló oktatási menetrenden.

Az egyik legfontosabb változtatás az, hogy a gimnáziumi osztályokban az órák legfeljebb 40 percesek lehetnek (jelenleg 50 percesek), de főleg a vizsgatárgyak esetében, míg a többi óra akár 30 perces is lehet. Az órák akár 20 perces lerövidülésével hosszabbak lesznek a szünetek, a diákok így lazíthatnak.

A középiskolai osztályokban az órák 30-45 percesek lesznek, de itt is csak a vizsgatárgyak órái tartanak 45 percet, a többi rövidebb lesz.

Szintén fontos változás, hogy csökkenteni akarják a házi feladatok számát (a hétvégeken is), sőt, tantárgyanként csak havi egy projektet lehet készíttetni a diákokkal.

Tehermentesítő megoldás az is, hogy havonta egyszer úgynevezett aszinkron tanítási napot is tartanak, amikor a diák nem az online órán vesz részt, hanem egyénileg dolgozik valamit, például esszét ír.

Hirdetés

Sőt: a rendszeresen sportoló diákoknak az online tornaóra sem kötelező, ha bizonyítani tudják, hogy tényleg rendszeresen sportolnak, ehhez akár aktivitásmérő applikáció, videófelvétel, sportklub-igazolás is jó lesz.

A kolozsvári iskola vezetősége azt mondja, ezeket a könnyítéseket lehetővé teszik a jelenlegi törvényes szabályozások. Úgyhogy más iskolák is nyugodtan követhetik a jó példát.

Hirdetés