Csendőrfejek hullhatnak a tavaly augusztus 10-i bukaresti tüntetés ügyében

Végre feloldották a titkosítás alól a csendőrök rádióbeszélgetéseit.

Hirdetés

A belügyminiszter, Marcel Vela péntek estig szóló ultimátuma nyomán feloldották a titkosítás alól a csendőrség 2018. augusztus 10-i rádióbeszélgetéseinek hanganyagát, illetve az összesen 250 órás felvételből azt a 248-at, amely összefüggésbe hozható a hatóságok által brutálisan szétvert tüntetéssel.

A tüntetést annak idején a román diaszpóra szervezte, és rengetegen tettek feljelentést a szervek brutalitása miatt.

A tárcavezető egyúttal azt is hangsúlyozta: a felelősök fizetni fognak. Az anyagot már hétfő reggel átadják a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) ügyészeinek. Vela már mandátuma megkezdésekor kérvényezte a hanganyag titkosításának feloldását, és abból, hogy a végső határidőig tartott a huzavona, arra következtet, hogy valakiknek nem akaródzott kiadni a felvételeket.

A miniszter azt is belengette, hogy a csendőrség ezentúl más „arculattal és hozzáállással” működik majd, és az is lehet, hogy átszervezik az állományt, hogy „az, ami tavaly augusztusban megtörtént, többé ne ismétlődhessen meg Romániában”.

Mindeközben Dacian Cioloş, a PLUS elnöke szombaton bejelentette, hogy tavasszal szeretnék megszervezni a diaszpóra kongresszusát, vagy mi a bánatot. Kampányérzék, ugye.

Hirdetés