Az augusztus 10-i tüntetést szétverő csendőrség parancsnokai ellen nyomoz az ügyészség

Nincs kivételezés.
Hirdetés

Magas szinteket is elért az tüntetők elleni csendőrrohammal végződött augusztus 10-i kormányellenes tüntetés ügyébe indított bűnvádi nyomozás: ügyészségi források szerint péntekre beidézett a katonai ügyészség a csendőrö vezetőket.

Nem is akármiért: hivatali visszaélésben való bűnrészesség gyanúja miatt eljárást indul ellenük.

Az érintettek között ott van  Ionuţ Cătălin Sindile ezredes, a csendőrség jelenlegi főparancsnoka, aki ellen hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt nyomoznak.

Vizsgálódnak helyettese,  Gheorghe Sebastian  Cucoş ezredes ellen is, aki az ominózus tüntetés idején a csendőrség ideiglenes főparancsnoka volt.

Ellene is ugyanaz a gyanú, mint Sindile ellen. 

Nyomoznak  Laurenţiu Cazan őrnagy ellen, aki a kormánypalota előtti bevetésen részt vevő csendőri egységek parancsnoka volt. Ellene hivatali visszaélés, valamint okirat-hamisításban és hamisított okiratok felhasználásában való bűnrészesség a gyanú.

Hivatali visszaéléssel gyanúsítják  Mihai Dan Chirică belügyi államtitkárt, rendőr főfelügyelőt is.

Hirdetés

A katonai ügyészség azt követően indított nyomozást a tüntetés ügyében, hogy számos tüntető feljelentést tett a csendőrroham során elszenvedett sérülések miatt. Az ügyészség szerint összesen 770 feljelentés érkezett.

Mint ismeretes, a tüntetést a román diaszpóra szervezte Bukarestben, a kormánypalota előtt, azonban a tüntetők közé már a megmozdulás korai szakaszában olyan huligánok vegyültek, akik szándékosan provokálták a csendőröket, szegélykövekkel és egyéb tárgyakkal dobálták őket.

A rendfenntartó erők könnygázzal válaszoltak, majd később, az egyre erőszakosabbá váló összecsapások során az a döntés született, hogy ki kell szorítani a tömeget a térről.

A csendőrök az akció során nem nézték, hogy ki áll előttük: válogatás nélkül vertek mindenkit, függetlenül attól, hogy a huligánok közé tartozott, vagy békés tüntető volt.

 

Hirdetés