Csak bizonyos korcsoportok és a külföldről jött vendégmunkások alkalmazása esetén száll be az állam 50%-kal

Akik munka nélkül maradtak, és 30-50 év közöttiek, hátrányosabb helyzetből indulnak a munkakeresés során, mint az ennél fiatalabbak, idősebbek és a külföldről hazatért vendégmunkások.

Hirdetés

Külföldön és idehaza is nagy szükség mutatkozik az eddig idegenben tevékenykedő román munkaerőre, így a koronavírus-járvány miatt kiszolgáltatott helyzetbe került vendégmunkások helyzetével a kormány is kiemelten foglalkozik – bár idehaza is bőven akadnak olyan személyek, akik munka nélkül maradtak, a kiszolgáltatottság tehát nem csak őket érinti.

A munkahelyvédelmi csomag egyik első intézkedése volt, hogy a kormány a munkanélküli segélyalapból fedezte a kényszerszabadságra küldött dolgozók fizetésének 25 százalékát. Egy újabb, a Hivatalos Közlönyben már megjelent intézkedés keretében a kormány átvállalta a külföldről hazatért román vendégmunkások fizetésének a felét, amivel arra akarják ösztönözni a cégeket, hogy ne habozzanak a hazatért honfitársaink alkalmazásakor.

Természetesen egy sor feltételt is megszabtak, amelyeket Violeta Alexandru munkaügyi miniszter ismertetett egy kedd délelőtti sajtótájékoztatón. A hazatérteknek igazolniuk kell, hogy munkaszerződéssel dolgoztak külföldön, és a pandémia okozta válság miatt vesztették el a munkahelyüket. Csak azokra érvényes a bérköltségek 50%-os átvállalása, akik 16 és 29 év közöttiek, illetve 50 év felettiek, és fizetésük nem haladja meg a 2 500 lejt.

Hirdetés

A kényszerszabadságról újra munkába álló alkalmazottak számára a bruttó jövedelem 41,5%-át biztosítja a Ludorvic Orban vezette kormány (az eredeti terv 45% volt), a felső határ ugyanakkor 2 253 lej. Ez nagyjából a fizetések után fizetett adók és illetékek, az egészségügyi biztosítás, illetve a nyugdíj-hozzájárulás összegének felel meg. A munkáltató legfeljebb három hónapig igényelheti az utólagos támogatást, és ha ezt megtette, akkor 2020. december 31-ig nem bocsáthatja el az alkalmazottat, aki után támogatást kért.

Az 16 és 26 év közöttiek, illetve az 50 év felettiek után akkor biztosítja az állam az egy évre szóló 50%-os bértámogatást, ha az illető a szükségállapot idején maradt munka nélkül, regisztráltatta magát munkanélküliként, az új alkalmazó pedig meghatározatlan időre köt vele szerződést. A felső határ ebben az esetben is 2 500 lej.

A legsúlyosabban érintett ágazatokban a kényszerszabadságot meghosszabbították mindaddig, amíg az összes korlátozást fel nem oldják.

Hirdetés