Csak bizonyos korcsoportok és a külföldről jött vendégmunkások alkalmazása esetén száll be az állam 50%-kal

Akik munka nélkül maradtak, és 30-50 év közöttiek, hátrányosabb helyzetből indulnak a munkakeresés során, mint az ennél fiatalabbak, idősebbek és a külföldről hazatért vendégmunkások.

Hirdetés

Külföldön és idehaza is nagy szükség mutatkozik az eddig idegenben tevékenykedő román munkaerőre, így a koronavírus-járvány miatt kiszolgáltatott helyzetbe került vendégmunkások helyzetével a kormány is kiemelten foglalkozik – bár idehaza is bőven akadnak olyan személyek, akik munka nélkül maradtak, a kiszolgáltatottság tehát nem csak őket érinti.

A munkahelyvédelmi csomag egyik első intézkedése volt, hogy a kormány a munkanélküli segélyalapból fedezte a kényszerszabadságra küldött dolgozók fizetésének 25 százalékát. Egy újabb, a Hivatalos Közlönyben már megjelent intézkedés keretében a kormány átvállalta a külföldről hazatért román vendégmunkások fizetésének a felét, amivel arra akarják ösztönözni a cégeket, hogy ne habozzanak a hazatért honfitársaink alkalmazásakor.

Természetesen egy sor feltételt is megszabtak, amelyeket Violeta Alexandru munkaügyi miniszter ismertetett egy kedd délelőtti sajtótájékoztatón. A hazatérteknek igazolniuk kell, hogy munkaszerződéssel dolgoztak külföldön, és a pandémia okozta válság miatt vesztették el a munkahelyüket. Csak azokra érvényes a bérköltségek 50%-os átvállalása, akik 16 és 29 év közöttiek, illetve 50 év felettiek, és fizetésük nem haladja meg a 2 500 lejt.

A kényszerszabadságról újra munkába álló alkalmazottak számára a bruttó jövedelem 41,5%-át biztosítja a Ludorvic Orban vezette kormány (az eredeti terv 45% volt), a felső határ ugyanakkor 2 253 lej. Ez nagyjából a fizetések után fizetett adók és illetékek, az egészségügyi biztosítás, illetve a nyugdíj-hozzájárulás összegének felel meg. A munkáltató legfeljebb három hónapig igényelheti az utólagos támogatást, és ha ezt megtette, akkor 2020. december 31-ig nem bocsáthatja el az alkalmazottat, aki után támogatást kért.

Hirdetés

Az 16 és 26 év közöttiek, illetve az 50 év felettiek után akkor biztosítja az állam az egy évre szóló 50%-os bértámogatást, ha az illető a szükségállapot idején maradt munka nélkül, regisztráltatta magát munkanélküliként, az új alkalmazó pedig meghatározatlan időre köt vele szerződést. A felső határ ebben az esetben is 2 500 lej.

A legsúlyosabban érintett ágazatokban a kényszerszabadságot meghosszabbították mindaddig, amíg az összes korlátozást fel nem oldják.

Hirdetés