„Csak az Isten tudja azt, hogy én mit érzek, éneklek magyarul itt valami szépet” – Cseh Tamás-feldolgozással rukkolt elő a Szintaxis (VIDEÓ)

Még Bereményi Gézának, a legendás énekes dalszövegírójának is tetszett az erdélyi zenekar által készített feldolgozás, amely épp ma, Cseh Tamás születésnapján jelent meg.

Hirdetés

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, de ez a dátum más miatt is fontos: ez bizony Cseh Tamás születésnapja, aki ma lenne 80 éves. A Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművész, a hatvanas évektől a kilencvenes évek végéig tartó korszak hangulatának zseniális „bárdosa” előtt ma a Szintaxis zenekar is tiszteleg egy nagyszerű feldolgozással, amely simán megállná a helyét azon a 2010-ben megjelent tribute-lemezen – Eszembe jutottál – Főhajtás Cseh Tamás előtt –, amelyre a magyarországi popzenei élet több fontos előadója is készített egy-egy átiratot. Ez bizony dicséret a javából!

Bíró Hunor, a vásárhelyi bázisú zenekar basszusgitáros-énekese elmondta, bár a Népdal IV. feldolgozásának egy-két évvel ezelőtt is nekifutottak, de akkor semmi nem lett belőle, pontosan egy héttel ezelőtt viszont ismét elővették, leporolták az ötletet, s a végeredmény olyan jól sikerült, hogy az átiratot a márciusban készülő első Szintaxis-lemezre is felrakják majd bónuszként.

„Bereményi Gézának, Cseh Tamás dalszövegírójának is megmutattuk a feldolgozásunkat, és nagyon pozitív választ kaptunk, abba is beleegyezett, hogy a felvételt lemezre tegyük. Egyáltalán nem szerettük volna mímelni Cseh Tamás előadói stílusát – mondjuk azt nem is nagyon lehet –, inkább megtartottuk a dallamot és persze a szöveget, új hangszerelést találtunk ki a dalnak, és variáltuk picit az akkordmenetet, így lett kerek a dolog”, mondja Bíró Hunor.

A Szintaxis első, 12+1 dalt tartalmazó nagylemezére egyébként március első hetéig kell várni.

Hirdetés