Csak a szokásos: magyarellenes rigmusok és feliratok „dobták fel” a Steaua Csíkszereda elleni meccsét

Állítólag foci is volt.

Hirdetés

Emlékezetessé vált az FK Csíkszereda idei első mérkőzése a másodosztályban, amelyen neves csapat, a Bukaresti Steaua fogadta a székelyföldi együttest – igaz, a meccs kapcsán nem a kellemes emlékek lesznek többségben.

A meccs a bukaresti katonacsapat számára is fontos volt, hiszen ez volt az első hivatalos mérkőzés az új stadionban.

Amúgy ha valaki úgy érzi, hogy zavar van az erőben, akkor jól érzi: a jogerős bírósági döntés értelmében ez az igazi Steaua, az első osztályban Gigi Becali értő (haha) irányítása alatt szereplő FCSB éppen azért nem használhatja már évek óta a Csillag elnevezést, mert a védelmi minisztérium megnyerte a névhasználatért zajló pert.

Az igazi Steaua ugyanakkor egyelőre nem juthat fel az első osztályba, még ha megnyeri a bajnokságot, akkor sem – ehhez részvénytársasággá kell alakulnia.

De vissza a meccshez.

Amely elsősorban azért marad meg keserű emlékként a magyarok számára, mert

a bukarestiek Chipirliu 79. percben szerzett góljával 1-0-ra győztek.

Ami miatt még keserűbb az emlék, az az, hogy a Steaua-szurkolók is „igazi”, magyar-román meccseken megszokott román szurkolást produkáltak.

Az egy dolog, hogy a pirotechnikai eszközök használata miatt már az elején le kellett állítani a meccset, de ez még a kisebbik gond volt.

A katonacsapat szurkolói ugyanis nem csupán fáklyákra gyújtottak rá, hanem magyargyalázó rigmusokra is, a stadion bemondója hiába próbálta csitítani őket arra hivatkozva, hogy a klubnak tesznek rosszat a soviniszta hőbörgéssel.

Hirdetés

A szokásos, a magyarokat saját szülőföldjükről kitessékelő skandálások mellett pedig írásba is foglalták az álláspontjukat.

A kifeszített molinókon többek között megemlékeztek Budapest 1919-es román megszállásának évfordulójáról is, és kisebb politikaiföldrajz-leckét is tartottak.

„102 éve vonult be a román hadsereg Budapestre” – ez tényközlő felirat, de persze amolyan a magyarok orra alá dörgölős módon.

Egy másikon viszont kevésbé finomkodtak:

„Ez itt a Steaua, ez itt Bukarest, ahogy Hargita és Kovászna is román föld” – hirdette.

Nos, ehhez csak annyit tudunk hozzáfűzni, hogy emiatt a fényes szurkolói teljesítmény miatt a szövetség szabályzata értelmében 5000 és 70 000 lej közötti bírság róható ki a klubra, az első büntetés után pedig minden egyes újabb hasonló kihágás esetén 50 százalékkal nagyobb bírság róható ki.

Ha a büntetés összege eléri a legmagasabb kiróható értéket, a csapatot egy zárt kapus meccsel büntetik.

Melyhez hasonló jókat kívánunk a Steaua lelkes „szurkolóinak”.

Hirdetés