Fotó: Manases Sándor

Csak a szokásos: bajnok a CFR, bírózik a FCSB

Zsinórban ötödször, történelme során nyolcadszor nyerte meg a román focibajnokságot a Kolozsvári CFR, amely lassan hagyományt csinál abból, hogy a szezon utolsó előtti mérkőzésén, az Universitatea Craiova legyőzésével (mindkét forgatókönyv háromszor fordult elő az utóbbi négy szezonban) szerezze meg a trófeát.

Hirdetés

A vasárnap esti meccsről ugyan csak 24 órával, a FCSB botlása után (2–2 a Voluntari ellen) derült ki, hogy sorsdöntő lesz, mégis összejött 15 ezer néző. A szokottnál kevesebb vendégszurkolóval – mert a Craiova szezonját kukába dobta a Sepsi –, viszont gyors és tipikus CFR-góllal kezdődött a mérkőzés: Deac szabadrúgását Boateng fejelte be. Bukarestben persze lesnek látták, de hát Bukarestben nem akarnak évek óta videobírót a Liga 1-ben, így továbbra is lesznek ilyen milliméteres, élőben szinte láthatatlan esetek.

A hajtós, kemény foci mindenesetre feküdt a CFR-nek, a második félidőben Debeljuh is rúgott egyet egy ajándékba kapott craiovai labdából (ez már a 19. gólja volt idén a horvát csatárnak, 14 a bajnokságban és 5 az európai kupákban), és hiába szépített gyorsan Mateiu, a CFR kibekkelte a 2-1-es sikert.

A fieszta a szokottnál kaotikusabb volt, a kétszer is a pályára rohanó nézőknek hosszú percekig kellett könyörögjön az egyre idegesebb hangosbemondó, hogy engedjék át a teret a díjátadásnak, majd a tűzijátéknak – de a „minden jó, ha a vége jó” jelszó ezúttal is érvényesült.

A CFR-nél több bajnoki címe már csak a kommunista gyökerű óriáskluboknak (Steaua/FCSB 26, Dinamo 18) van a Liga 1-ben, a CFR játékosai pedig halmozzák az aranyakat: Deacnak ez már a hetedik, Camorának, Chipciunak és a télen távozott Culiónak pedig már a hatodik bajnoki címe. Szintén hatnál tart edzőként Dan Petrescu, utolérve Jenei Imrét – és már csak Nicolae Dumitru (7) áll előtte. Ha így folytatja a CFR, jövőre őt is befoghatja.

A CFR pedig – akárcsak tavaly, lassan ez is hagyomány lesz – az utolsó fordulóban tét nélküli meccset játszik az elmúlt hét szezonból hatodszor második FCSB ellen. Amióta Becalit szabadlábra helyezték, még nem volt bajnok a bukaresti csapat.

Hirdetés

Liga 1, rájátszás, 9. forduló:

Kolozsvári CFR–Univeristatea Craiova 2–1 (Boateng 2., Debeljuh 57., illetve Mateiu 61.)

Az állás: 1. CFR 57 pont, 2. FCSB 53, 3. Craiova 45.

Hirdetés