Csak a háziorvosok egyharmada oltana – Mi tartja vissza őket?

Természetesen a pénz is szerepet játszik ebben, de nem ez az egyedüli kifogás.

Hirdetés

Adja magát a kérdés, hogy míg a kormány nem győzi kitalálni, milyen könnyítésekkel gyorsítsa a romániai oltáskampányt, addig a háziorvosok, akik elég fontos építőkövei az egészségügyi rendszernek, ódzkodnak szerepet vállalni az oltakozásban.

Nem igazán hatja meg őket, hogy minél hosszabb ideig húzódik a folyamat, annál később térhetünk vissza a kvázi normális életvitelhez, ehelyett inkább azt számolgatják,

mennyi pénzt biztosít számukra a kormány a beoltott személyek után.

Ugyanakkor néhány teljesen érthető, pragmatikus problémafelvetéssel is magyarázzák a távolmaradásukat, erről készített összefoglalót a Hotnews.

A jelenlegi információk szerint a háziorvosoknak mindössze az egynegyede hajlandó szerepet vállalni a koronavírus elleni vakcinák beadásában, nélkülük azonban aligha érthető el a vidéki lakosság. Valeriu Gheorghiță, az oltáskampány fejese nemrég azt nyilatkozta, hogy

véglegesült a háziorvosok bevonását szabályozó tervezet, mely május 4-től léphet életbe.

A Johnson&Johnson mellett a Moderna vakcináját fogják használni, miután az AstraZeneca iránt annyira lecsökkent a bizalom, hogy semmi értelmét nem látják a bevetésüknek.

A háziorvosok által felvetett kifogások közül a leggyakoribb az oltásellenesség. Szerintük a vidéki lakosság jobban hisz egyes koronavírus-szkeptikus hírcsatornáknak, mint az orvosoknak, ezért nehéz őket meggyőzni az oltás fontosságáról. Az orvosok számára nem világos, hogy milyen feltételeknek kell eleget tenniük a rendelőkben, és az ösztönzőkkel sincsenek megelégedve. A beoltott személyek után kifizetett 40 lejt megalázónak tartják.

Hirdetés

Van olyan orvos, aki arra panaszkodik, hogy a vidéki rendelőjében rendszeres az áramkimaradás, ilyen keretek között

lehetetlen állandó hűtést biztosítani a vakcináknak.

Más azért nem vállalna szerepet az oltáskampányban, mert így is túlterhelt, ráadásul a megfelelő logisztikával sem rendelkezik. A háziorvosok a román egészségügyi rendszer mostohagyermekei, az állam soha nem értékelte a munkájukat, érvelt egy harmadik háziorvos.

A szerteágazó okok között szerepel az is, hogy egy esetleges mellékhatás esetén nem áll a rendelkezésükre semmilyen gyógyszer, amivel segíthetnének a betegeken.

Hirdetés