BRÉKING: Az USR-sek tényleg benyújtották a bizalmatlansági indítványukat (FRISSÍTVE)

Nem dolgoznak tovább együtt Cîțuval. Dan Barna azt is bejelentette, hogy az USR–PLUS miniszterei jövő héten lemondanak.

Hirdetés

FRISSÍTÉS

Nem vicceltek: miután Cîțuék akaratuk ellenére elfogadták a vidékfejlesztési programot, Cîțu pedig határozottan elutasította, hogy lemondjon a miniszterelnöki tisztségről, és a koalíciós ülésen sem sikerült megegyezni semmiben, az USR–PLUS tényleg benyújtotta az AUR-ral közös bizalmatlansági indítványt, összesen 122 támogató aláírással. Dan Barna egyúttal azt is bejelentette, hogy a jövő hét elején minisztereik beadják a lemondásukat. Dacian Cioloș azt is tisztázta: ők ugyan folytatnák a kormányzást a PNL-vel és az RMDSZ-szel karöltve, ám Cîțut a miniszterelnöki székben semmiképpen nem tűrhetik tovább. A PNL elsöprő többsége azonban még mindig Cîțut témogatja – ezt Cioloș úgy értékelte, hogy fontosabb nekik a párton belüli hatalmi harc, mint az ország vezetése.

Bár az USR–PLUS hisztisen távol maradt a pénteki kormányüléstől, a kvórum így is megvolt, és el is fogadták az Anghel Saligny vidékfejlesztési programot, amelynek keretében a pályázó helyi önkormányzatok 2028-ig 50 milliárd lejt használhatnak fel különféle beruházásokra. Mint ismeretes, ez volt az a program, amely kirobbantotta az újabb kormányválságot, ami az eddigieknél is sokkal komolyabbnak mutatkozik.

Az USR–PLUS egészen addig ment el, hogy elkezdett tárgyalni az AUR-ral egy, a saját kormányuk ellen benyújtandó bizalmatlansági indítványról. A fenyegetőzések szerint, ha a vidékfejlesztési programot mégis elfogadják (ez megtörtént), és Florin Cîțu miniszterelnök nem mond le (ez nem történt meg), akkor akár még pénteken előterjesztik a kormánybuktatást célzó indítványt – amelyet nem kizárt, hogy az AUR mellett a PSD is támogatna –, és ha ez mégsem megy át, akkor kilépnek a kormánykoalícióból.

Közben Cîțu is duzzogott egy sort, és belengette, hogy tájékoztatni fogja az európai vezetőket, hogy a „toxikus koalíciójuk” egyik pártja egy szélsőséges párttal (AUR) készül lepaktálni. Az európai vezetőket bizonyára nagyon fogja érdekelni, mi a helyzet a román belpolitikában.

Hirdetés

Cîțu egyébként a híresztelések szerint az összes USR–PLUS-os minisztert, államtitkárt és prefektust kivágja, ha tényleg benyújtják a bizalmatlansági indítványt.

Szóval a cirkusz tovább gyűrűzik, és lényegében bármi megtörténhet.

Hirdetés