Cîţu Kolozsváron: jött, látott és tett egy újabb halvány ígéretet a fesztiválszervezőknek

A miniszterelnök agyondicsérte Bocot, beszólt az USR-PLUS-nak, és nem kerülhette el a fesztiválszervezőkkel való tágyalást sem.

Hirdetés

Zsúfolt programja volt Florin Cîţu miniszterelnöknek Kolozsváron, azt azért nem kerülhette el, hogy tárgyaljon a fesztiválszervezőkkel, akik egyre türelmetlenebben várják, hogy a kormány végre konkrétumokkal szolgáljon az idei szezont illetően.

Teljesen érthető a türelmetlenkedés: mindeddig semmilyen kézzelfogható eredményre nem vezettek az egyeztetések a kulturális minisztériummal, miközben egy kisebb szabású TIFF vagy Electric Castle megszervezése is legalább két-három hónapot vesz igénybe. A szabadtéri rendezvények megszervezése viszont nagyban függ az időjárástól:

minél tovább húzzák az időt, annál inkább lehetetlenné válik a szervezés.

Az előző ígéretek mellé most egy újabbat kaptak az eseményszervezők: Cîţu jövő hétre betervezett még egy megbeszélést a fesztiválok technikai kérdéseiről, ugyanakkor azt mondta, hogy ha az országos oltottsági arány eléri a 35%-ot, akkor újraindulhat gazdasági élet.

Tárgyalópartnerei mérsékelt örömmel fogadták az ígéretet. Ahogyan Renate Roca-Rozenberg, több fesztivál kommunikációs igazgatója fogalmazott, legalább már egy integrált rendszerben folynak a tárgyalások, mert eddig az volt jellemző, hogy az egyik miniszterrel egyeztettek, amiről egy másik miniszter semmit sem tudott. Külföldön több országban rábólintottak már a fesztiválokra, vagy legalább egy garanciaalpot hoztak létre a szervezők számára. Romániában ez az ágazat – a vendéglátóiparral ellentétben – semmilyen támogatást nem kapott.

Hirdetés

A kormányfő kolozsvári látogatása alkalmával dicsérte az Emil Boc-féle városvezetést az oltási kampányban betöltött szerepéért: Kolozs megye lassan eléri a lakosság 30%-os immunizációját,

ha tartja a ritmust, akkor itt előbb újraindulhat a gazdaság, mint az ország többi megyéjében.

A kormányválság és Vlad Voiculescu menesztése kapcsán határozott álláspontot képviselt, és azt mondta, hogy tájékoztatást vár Dan Barna kormányfőhelyettestől arról, tudomása volt-e a koronavírussal kapcsolatba hozható elhalálozások valós és lejelentett száma közötti eltérésről, és ha igen, milyen intézkedéseket rendelt el ennek kapcsán. Jelentéstevésre szólította fel az állítólagos egészségügyi maffiáról és a politikai célokra felhasznált egészségügyi balesetekről is.

Hirdetés