Ciolacu nem érti, hogy Csoma Botond miért nem tartja magát románnak

A PSD-elnök nem tudja lenyelni a december elsejei békát, tárgyalni fog Kelemen Hunorral.

Hirdetés

Azután is háborog Csoma Botond RMDSZ-képviselő december 1-jei parlamenti beszéde miatt Marcel Ciolacu, hogy kiderült, ő maga sem az ilyenkor szokásos karót nyelt ájtatos ünnepléssel töltötte a román nemzeti ünnepet, hanem pár PSD-s haverjával

lelépett Dubajba az országvezetés kimerítő és áldozatos tevékenységének fáradalmait kipihenni.

Emlékszünk, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a román nemzeti ünnep alkalmával tartott fesztív ülésén azt merte mondani beszédében, hogy 1918-ban az erdélyi románok politikai és vallási vezetői nagyon jól tudták, hogy Erdély nem csak román, hanem magyar, szász és zsidó föld is, ezt pedig az Erdély és Románia egyesüléséről szóló Gyulafehérvári nyilatkozat szövege is tükrözi. A beszéd természetesen kiverte a biztosítékot, a botránymágnes Diana Șoșoaca és az AUR bekiabálós cirkuszt rendezett és kivonultak az ülésteremből, Lucian Romașcanu kulturális miniszter pedig azon melegében kinyilatkoztatta Csoma Botondnak, hogy Erdély román föld, a magyarok pedig örüljenek, hogy egy kisebbségjogi mennyországban (Romániában) élhetnek.

Aztán a politikusok és a média egy része elkezdte számon kérni az RMDSZ-en, hogy a magyar vezetők miért nem fogalmaztak meg ünnepi üzeneteket a román nemzeti ünnepen.

Marcel Ciolacu, a koalíciós partner PSD elnöke most rendesen beleállt a témába és kedden azt kifogásolta, hogy Csoma Botond miért mondta azt a beszédében, hogy „köszöntöm önöket” a nemzeti ünnepen („vă urez la mulți ani”). Vagyis hogy miért nem értette bele magát is az ünneplők körébe. Ez azt jelenti – fordította le magának Ciolacu –, hogy

az RMDSZ képviselője nem tartja magát románnak.

„Én úgy tudom, hogy az útlevelében azt írja, hogy állampolgársága: román. A nemzetiség teljesen más dolog”

Hirdetés

– folytatta Ciolacu.

A PSD-elnök újságírói kérdésre válaszolva azt mondja: ragaszkodik hozzá, hogy erről beszéljen Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével.

Marcel Ciolacu számonkérő felhorgadása azért is fura, mert nemrég kiderült, hogy a december 1-jén Bukarestben tartott hivatalos katonai ceremónián még jelen volt, de az államelnöki hivatal esti ünnepi fogadásán már nem vett részt, mivel többek között Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettessel, Alfred Simonis képviselőházi PSD-frakcióvezetővel és Laura Vicol alsóházi jogibizottság-elnökkel a nap folyamán elrepültek Dubajba egy kis ünnepi mininyaralásra, ahol nem kell mord arccal, mereven állni nehéz télikabátokban, fázós lábbal.

Hirdetés