Ciao, Dăncilă! Készül a PSD-reform, mi meg a választás után végre megszabadulunk ettől a nőtől

Most komolyan, tegye fel a kezét, akinek hiányozni fog...

Hirdetés

Az már a keddi üvöltözős CEX-gyűlésen is jól látszott, hogy Viorica Dăncilă csak azért ül még a PSD elnöki székében, mert bejutott az államfőválasztás második fordulójába, így elég nagy felelőtlenség lenne november 24-e előtt leváltani.

Az említett gyűlésen a pártból kizárt Cozmin Gușă szerdai nyilatkozata azonban azt is megmutatja, hogy a párt fejeseinek már

nagyon viszket a tenyerük, ha Dănciláról van szó,

és már alig várják, hogy a minden várakozás szerint vesztes választás után végre eltüntessék a kirakatból. Cozmin Gușă mindössze két hete nyert újra felvételt a pártba (a médiarészvényesként, és a dzsúdószövetség elnökeként is ismert Gușă korábban, 2001 és 2003 között a párt főtitkára is volt), most pedig már ki is penderítették, ami szépen rávilágít a párton belüli törésvonalakra.

Gușă a kirúgása után kerek perec megmondta, hogy majd visszairatkozik a PSD-be, amikor lecserélik a mostani vezetést,

„Viorica Dăncilával ugyanis nem lehet megreformálni a pártot”.

Magyarán azok akik visszahívták a pártba, szeretnék megreformálni azt, és a reformokat egyértelműen a mostani elnök kipenderítésével vagy legalábbis elrejtésével kezdenék, míg a párt másik része még mindig hű Dăncilához, így amikor világossá vált Gușă szerepe, gondolkodás nélkül kivágták, holott az ilyen megmozdulásokkal nyugodtan várhattak volna a választás utánig.

Nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.

Márpedig, ha a legnagyobbik romániai párt ilyen ostobaságokat csinál, ráadásul ez kifelé is ennyire látszik, valóban el kell gondolkodni azokon a reformokon. Gușă ráadásul azt is mondta, hogy azért (is) tért vissza a pártba, hogy segítsen Dăncilának megelőzni Dan Barnát, ami végül is sikerült, bár ki tudja mennyi szerepe volt ebben Gușának. Aki nem mellesleg 2004-ben a Hajóskapitány, Traian Băsescu kampányfőnöke volt az akkori elnökválasztáson, szóval pontosan ismeri az összes undorító trükköt, amivel egy választást befolyásolni lehet.

Hirdetés

Dan Tudorache, Bukarest első kerületének polgármestere szerint egyébként alapszabályba ütközik Gușă kizárása, és sokan vannak még a PSD-ben, akik így gondolják. Szóval a Dragnea piti kis játszmái nyomán felbuktatott, majd a góré bukása után évekre a nyakunkon ragadt Viorica Dăncilă – bár parádés nyilatkozataival megszámlálhatatlan boldog pillanatot szerzett –

hamarosan visszatérhet oda, ahonnan jött: a semmibe.

A kérdés csak az, hogy kihúzza-e még november 24-éig egy erőltetett műmosollyal, vagy még a választás második fordulója előtt összeomlik a képességeihez mérten túl nagy teher, és a már a saját pártjából is felé áradó megvetés súlya alatt.

Ugyanakkor az is biztos, hogy Klaus Iohannis előtt politikus még nem nyert meg ilyen kevés energiabefektetéssel, ennyire könnyedén egy választást.

Hirdetés