Dăncilă sírt, üvöltözött és ajtót is csapkodott a PSD fejeseinek kedd esti gyűlésén

A PSD államelnök-jelöltje nagyobb jelenetet rendezett, mint Coppola A keresztapa végén, de hollottak a fejek is rendesen.

Hirdetés

Olyan kocsistempóban zajlott a PSD országos végrehajtó bizottságának (CEX) keddi ülése, hogy a párt bukaresti székházának udvarára is kihallatszott az üvöltözés.

Az eset szépen megmutatja, hogy annak ellenére, hogy a legnagyobbik román párt jelöltje, Viorica Dăncilă a várakozásokkal ellentétben mégis bejutott Klaus Iohannis ellenfeleként az államfő-választás második fordulójába, a PSD-n belül egyre nagyobb az elégedetlenség Dăncilával szemben, akit láthatóan párttársai sem tartanak a legélesebb késnek a fiókban.

Sőt ami azt illeti, konkrétan hülyének tartják.

Claudiu Manda európai parlamenti képviselő, a PSD Dolj megyei szervezetének elnöke ugyanis állítólag azt találta mondani, hogy egy hülyével nem lehet elnökválasztást nyerni, amire egyrészt voltak azért már példák a világtörténelemben, másrészt a megjegyzés eljutott Dăncilă fülébe, aki ki is verte a díszhisztit.

A Digi24 információi szerint a drámai jelenet csúcspontján Viorica Dăncilă összeomlott, sírni kezdett, majd azzal fenyegetőzött, hogy ha párttársai – főleg a férfiak – ennyire lenézik,

akkor inkább visszalép a jelöléstől.

Ezt követően kiviharzott, bevágta maga után a gyűlésterem ajtaját, mint éhes egyetemista az otthonról kapott paszulyos zakuszkát, majd bezárkózott az irodájába, ahonnan csak Manda kérlelésére bújt elő.

A jelenet hatására Manda felesége, Lia Olguța Vasilescu előbb lemondott Dăncilă elnöki kampányának irányításáról, de később elvileg ezt visszavonta.

Hirdetés

A gyűlésen egyébként kizárták azt a három PSD-s politikust a pártból, akik az ukáz ellenére megszavazták az Orban-kormány beiktatását: Cristina Burciu éa Elena Hărătău képviselőt, valamint Eugen Gioancă szenátort. Őket hamarosan már PNL-színekben fogjuk viszontlátni, a parlament veszélyes, sokváltozós világában ugyanis a hajlékony gerinc rendkívüli evolúciós fegyvertény.

Cătălin Rădulescu képviselő Ana Birchall és Cozmin Gușă kizárását is kérte a pártból, ezt Dăncilă először megpróbálta elhárítani, később azonban a fejesek mégis kiebrudalták mindkettőt a pártból.

Bákó (Bacău) polgármesterét Cosmin Neculát is kipenderítették a pártból, ő ugyanis azt mondta, hogy

a szociáldemokraták csak röhögtetik magukat Viorica Dăncilával.

Mindeközben Iohannis csak egy konyakot kér a Cotroceni-palotában, dolga ugyanis a második fordulóig nem igen lesz ilyen vetélytárs mellett.

Hirdetés