Bűnvádi eljárás indult a nyíltan Vasgárda-szimpatizáns AUR-politikus ellen

A szélsőséges párt őt látná a miniszterelnöki székben, ha rajtuk múlna. Az a baj, hogy lassan rajtuk múlik.

Hirdetés

A Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) lételeme a botrányokozás. A 2019 szeptemberében alakult párt ortodox fundamentalista, Nyugat- és EU-ellenes, nacionalista (magyarellenes), idegengyűlölő, homofób, irredenta (Moldova ügyében revizionista), a romániai magyarok körében is elég népszerű járványvédekezés- és oltásellenes diskurzussal két és fél év alatt az ország második legnépszerűbb pártjává emelkedett, a legfrissebb felmérések szerint 20 százalék körüli a támogatottságuk a PSD után, megelőzve ezzel a szintén kormányon levő PNL-t is.

A párt olyan figurákat termelt ki vagy vonzott magához,

mint az Úz-völgyi katonatemetőt 2019 júniusában erőszakkal elfoglaló román megemlékezők egyik vezéralakja, George Simion, a párt társelnöke, aki egyik botrányos ügyből a másikba keveredik, az oltásellenes uszításaival és agresszív parlamenti megnyilvánulásaival hírhedté vált Diana Iovanovici Șoșoacă, aki végül még az AUR-vezetés számára is problémát jelentő kezelhetetlensége miatt éppen egy éve rúgtak ki a pártból, vagy a székelyföldi önkormányzatok és hivatalok elleni nacionalista indíttatású perekre és a magyar nyelvű feliratok elleni harcra specializálódott Dan Tanasă.

Amióta az AUR elkezdett látványosan erősödni a felmérésekben, és így a párt számára a kormányzatra kerülés esélye is egyre kézzelfoghatóbb közelségbe került,

egyre gyakrabban esik szó a párt lehetséges kormányfőjelöltjének személyéről is.

Ez az ember pedig a fenntartható fejlődés területén dolgozó és tisztségeket betöltő Călin Georgescu, akit az AUR már a 2020. decemberi parlamenti választásokat megelőző kampányban, de a kormányalakítási időszakban is miniszterelnöknek javasolt. (Georgescut egyébként korábban is javasolták kormányfőnek, 2016-ban állt elő a nevével a tucatnyi obskúrus civil szervezetet tömörítő Román Civil Társadalom Szövetség. Ennek a szervezetnek a nyilvánosságban legismertebb lépése az volt, hogy gratulált Oroszországnak a Krím-félsziget annektálásáért. Georgescu nevesítése egyébként az orosz propaganda egyik alappillére, a Szputnyik médiaplatform moldovai honlapján történt meg, az anyagot pedig még aznap átvette a szintén orosz propagandában utazó Russia Today Románia is. Georgescu korábban a szintén nacionalista, ortodox fundamentalista hangvételű előadásairól híres Dan Puric színésszel és szónokkal közösen indított egy hasonló beállítottságú mozgalmat is).

Az AUR külön Facebook-oldalt működtet Premierul nostru, vagyis A mi miniszterelnökünk címmel, amely kizárólag Georgescu megnyilvánulásaival és médiaszerepléseivel foglalkozik. Ezen az oldalon jelent meg 2020 novemberében egy rövid videó, amelyben Georgescu a román nemzet szabadságáról, hitéről és történelméről beszélve

nemzeti hősökként említi Corneliu Zelea Codreanut,

a közel száz évvel ezelőtt létrehozott és húsz évig aktív ultranacionalista, antiszemita, ortodox fundamentalista Vasgárda alapítója és vezetője, és a háborús bűnös diktátort, Ion Antonescu marsallt. A videó botrányt keltett, George Simion és Claudiu Târziu, az AUR társelnökei pedig teljes mellszélességgel kiálltak Georgescu mellett és megvédték őt.

Hirdetés

Georgescu azóta több alkalommal is elismerően és csodálattal szólt Codreanuról és Antonescuról, legutóbb az Antena3 televízió egyik műsorában mondta azt róluk, hogy sok jót is tettek az országgal.

Ezúttal nem maradt következmény nélkül a megnyilvánulás,

ugyanis a a Legfőbb Ügyészség bűnvádi eljárást indított ellene háborús bűnösök nyilvános dicsérete és fasiszta, legionárius, rasszista és idegengyűlölő eszmék népszerűsítése miatt.

George Simion ezúttal nem védte meg Georgescut, azt mondta róla, hogy hibát követett el, és ha nem vonja vissza nyilvánosan szélsőséges kijelentéseit, nem lehet az AUR tiszteletbeli elnöke.

Hirdetés