Bukarest mellett alakítanak ki új fészket a legendás Black Hawk helikoptereknek

A közép-európai szintű felszerelő és karbantartó központ megalapítása egyesek szerint arra utal, hogy a román védelmi tárca ezekkel frissítené forgószárnyasainak gépparkját.

Hirdetés

Jelentős lépésként értékelik a szakértők, hogy a Bukarest északi részén, a Băneasa repülőtér területén működő ROMAERO repülőgépgyár hamarosan Black Hawk helikopterek felszerelését és karbantartását is ellátja. Csütörtökön az 51 százalékban állami tulajdonban lévő gyár és a Sikorsky repülőgépgyártó (melynek anyavállalata az amerikai Lockheed Martin) aláírja a megállapodást, mely szerint itt hozzák létre a Black Hawkok közép-európai központját. A ROMAERO az UH-60M Black Hawk típusú helikopterek kabinját gyártó lengyel PZL Mielec repülőgépgyárral fog együttműködni. A központ létrehozásáról egyébként már évek óta tárgyalnak.

A ROMAERO is kiemeli, hogy a partneri egyezség fontos lehetőségeket nyit meg a román védelmi ipar előtt, a szakértők viszont a megállapodásban annak az egyértelmű jelét vélik felfedezni, hogy a román állam Black Hawkokra fogja lecserélni a légierő több mint 45 éves Pumáit. Tény, hogy miután Lengyelország néhány évvel ezelőtt beszállt a gépek gyártásába, rövid időn belül saját légi erejét is ilyen gépekkel fejlesztette.

A többek között harcászati, szállítási és mentési feladatokat is ellátó amerikai forgószárnyasokat a világ 24 országában használják, főleg hadi célokra. „Alsó hangon” egyetlen gép mintegy 12 millió dollárba kerül, de a felszereléstől függően az összeg akár 25 millióra is rúghat.

A román légi erő fejlesztésében a francia Airbus Helicopters is érdekelt (volt), mely H215M típusú gépekkel versenyez az amerikai Black Hawkokkal. Ezek viszont főleg mentési feladatokat látnak el, s csak másodsorban használhatóak katonai beavatkozásokra.

Hirdetés