Sorban állnak a koronás betegeket szállító mentők egy bukaresti kórház előtt

Bukarest átlépte a kritikus járványküszöböt, sok megyében száz fölötti az esetszám

Kevés tesztet végeztek, de így is közelíti a négyezret a napi fertőzésszám.

Hirdetés

Eddig lehetett zsonglőrködni a bukaresti járványszámokkal: már a hét elején lehetett tudni, hogy a román főváros fertőzési rátája átlépte vagy hamarosan át fogja lépni a 3 ezreléket (ez azt jelenti, hogy több mint 3 aktív fertőzött jut ezer lakosra), ami egy sor korlátozással jár, de a város állandóan változó lakossági adatai miatt sikerült haladékot nyerni. Egészen vasárnapig.

A küszöb átlépésével a város – pontosabban az ingázók miatt valószínűleg Ilfov megye – karantén alá kerülhet, bezárják az összes iskolát, áttérnek az online oktatásra, és kötelezővé válik a szabadtéri maszkviselés. A küszöb átlépése ellenére hétfőn még lesz tanítás, míg a más döntés nem születik.

Vasárnap összesen 3920 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami nagyon soknak számít, ahhoz képest, hogy egy héttel ezelőtt több mint ezerrel kisebb volt a fertőzésszám – ez immáron ötödik napja négyezer körül alakul. Az elvégzett tesztek számához viszonyítva is magas az esetszám: míg más napokon harmincezer fölötti mintavétel mellett értünk el hasonló számokat, most még csak a húszezerig sem jutottunk el. A pozitivitási ráta ennek megfelelően ismét az egekbe, 20,1%-ra szökött.

Szombat reggel óta 60-an haltak meg a koronavírus következtében, fontos azonban megjegyezni, hogy két kivétellel mindannyian más betegségekben is szenvedtek. A kórházakban jelenleg 9984 fertőzöttet ápolnak, az intenzív osztályokon 749 súlyos beteg életéért küzdenek. Ez is rekord magasnak számít.Több megyében is száz fölötti a napi esetszám, Dolj és Brassó megye a kétszázat is meghaladja. Kolozsban 129-re csökkent, valószínűleg a kevesebb tesztelés következtében. Legutóbb október 12-én volt ennél is alacsonyabb (69) az új betegek száma.

Hirdetés