Búcsúzott a Dinamo, de lesz kolozsvári derbi a Liga 1-ben – értékeljük a viharos román fociszezont

Nem gondoltuk volna, de ezt is megértük: a Steaua eltűnése után a másik emblematikus bukaresti futballcsapat is elhagyta az első osztályt. Összegyűjtöttük a 2021/2022-es idény legjeit.

Hirdetés

A szezon rekordere: a Kolozsvári CFR

A zsinórban ötödik, összesen a nyolcadik bajnoki címét megnyerő fellegvári csapat nagyon simán lett bajnok, még ha a végén csak egyetlen ponttal is előzte csak meg a FCSB-t. Erről az alapszakasz utáni pontfelezés tehet, amely 7 pontot vont le a CFR-től, így hiába a klubtörténeti 95 pont (2,37-es meccsenkénti átlag), a meccsek háromnegyedének megnyerése (40-ből 30), a vége szorosnak tűnt. A fellegvári dinasztiát azonban lehetetlen letaszítani a csúcsról.

Az örök második helyezett: a FCSB

Az elmúlt hét évben hatodszor lett ezüstérmes Gigi Becali csapata, amely elsősorban a tavaly nyári mérkőzéseken összeszedett hátránya és minőségi védők hiánya miatt maradt le a bajnoki címről. A juhász továbbra is a tehetséges támadóiban bízik, de a bajnokságot megint Dan Petrescu kolozsvári védelme nyerte meg.

A szezon elsőbálozója: a Sepsi OSK

A székely csapat ötödik élvonalbeli évében meglett az első trófea is: az új stadion vitrinjébe bekerült a Román Kupa. Szentgyörgyön nagyon bejött az őszi edzőváltás, Cristiano Begrodinak pedig részünkről jár az Év edzője díj is. A sikernek viszont ára is van: most, hogy már nem egy szimpatikus középcsapat, hanem trófeákra is esélyes klub a Sepsi, rendesen rá is szállt a focipályán is magyarveszélyt szimatoló bukaresti sajtó.

A szezon hoppon maradói: az Universitatea Craiova és a FC Voluntari

Craiován évek óta csak álmodnak a bajnoki címről, aztán megelégszenek a bronzéremmel (az egy szem 2020-as ezüsthöz kellett a koronavírus-járvány és Bergodi is.) Idén pedig már a szokásos kupagyőzelem sem jött össze –lehet nem kellett volna elengedni Bergodit, Bălașát, Dimitrovot, Bărbuțot és Tudoriét a Sepsihez. Voluntari pedig a történelme legjobb eredményének számító, amúgy teljesen megérdemelt negyedik helye ellenére nem megy az európai kupákba – viszont Liviu Ciobotariu csapata a kupadöntőben a Sepsinek állt sorfallal megmutatta, hogy a román fociban is lehet úriember módjára veszíteni.

Az év csődje: a Dinamo

Kétszer megúszta a kiesést, harmadszor nem jött össze az emblematikus bukaresti csapatnak. Pedig az osztályozóért is csődbe kellett vinni Medgyest, de még a szintén hangulatcsapat Kolozsvári U ellen is mentálisan összeomlott a 18-szoros bajnok. A kérdés már csak az, hogy hol fogja folytatni, mert ha valóban csődöt jelent az egykori belügyi klub, akkor nem a másod-, hanem az ötödik osztályba sorolják vissza. Nem fog hiányozni.

A szezon feljutója: a Kolozsvári U

Emil Boc polgármester nekik adta a város sportköltségvetésének több mint felét, de így is necces volt a feljutás: a Petrolul és a Hermannstadt megelőzte őket. Komolyabb Liga 1-es csapatok nem szoktak osztályozót veszteni, a Dinamo viszont nem volt komoly ellenfél. Két kolozsvári csapat lesz jövőre a Liga 1-ben (ugyanannyi, mint bukaresti), viszont az U ultráival a balhé is garantált lesz. Hogy pénz is lesz egy komolyabb csapatra, az már nagy kérdés.

A szezon visszatérői: a nézők

Hirdetés

A szinte teljesen nézők nélküli 2020/2021-es szezon után most már alig volt zárt kapus meccs, de márciusig így is jelentősek voltak a korlátozások. Teljes kapacitással csak az utolsó két és fél hónapban nyithattak ki a stadionok, de így is visszajött az igazi meccshangulat. Meg persze a botrányok: a Farult, a Rapidot és a FCU Craiovát is büntették magyarellenes rigmusok miatt, de a Rapid egyéb balhéi miatt zárt kapus meccseket is kapott. Felkészül a Petrolul és az U, a két hírhedt tábor…

A szezon játékosa: Marius Ștefănescu

A szentgyörgyi balszélsőnek jött a legjobban a Sepsi edzőváltása: Leo Grozavu alatt egy gólpassza volt, Bergodi októberi érkezése után 12 gól és 3 gólpassz a mérlege. A kupadöntőben vágott duplája válogatott meghívót ért, teljes joggal.

A szezon igazolása: Bismarck-Adjei Boateng

A finn KuPS-tól augusztus végén elhozott ghánai védekező középpályás lassan, de biztosan lett kulcsjátékos a CFR-nél. Nála jobb labdaszerző nincs a Liga 1-ben, a rájátszásban pedig sorsdöntő gólokat is fejelt a Voluntari és a CSU Craiova ellen.

A szezon változatlansága: az európai kupaszereplők

Idén nyáron ugyanaz a négy romániai klub indulhat az európai kupák selejtezőiben (a CFR a Bajnokok Ligájában, a FCSB, a Sepsi és a Craiova a Konferencialigába), mint egy évvel korábban, ami jól mutatja, hogy hány tehetős és/vagy okosan vezetett klub van az országban.

Hirdetés