A fotót a DIICOT készítette a házkutatás során

Börtönnel fenyegetik a hamis igazolásokkal seftelőket, miközben egy emiatt lebukott bűnbanda továbbra is szabadlábon van

Így nehéz komolyan venni a belügyminiszter szavait.

Hirdetés

Láthattuk az elmúlt hetek híreiből, hogy egyre többen buknak le hamis oltásigazolásokkal Romániában, ezért Lucian Bode belügyminiszter gondolt egyet, és megfenyegette mindazokat, akik kijátszanák a rendszert. Tájékoztatása szerint 362 személy ellen már megkezdődött a bűnügyi eljárás, ezen túlmenően pedig további 850 ügyben vizsgálják, hogyan jutottak a gyanúsítottak hamis PCR-teszthez, illetve hamis oltási igazoláshoz.

Mindannyian börtönbe fognak jutni – üzente a tárcavezető, külön kiemelve, hogy fenyegetése egyaránt szól a a hamis dokumentumok megszerzésében szerepet vállalóknak, és az ezekből hasznot húzóknak. Szerinte a hamis oltási igazolások népszerűsége addig fog tartani, amíg meg nem születnek az első bírósági ítéletek.

Szavait nehéz komolyan venni tekintettel arra, hogy a múlt héten, Prahova megyében lebukott komplett bűnbanda tagjai továbbra is szabadlábon vannak, pedig nagyon súlyos vádak merültek fel tevékenységükkel kapcsolatosan. Ahogyan mi is beszámoltunk róla, tucatszámra állították ki a hamis oltásigazolásokat, legalább nyolcvan személytől fogadtak el cserébe 300 és 1000 lej közötti összegeket.

A bűnbanda négy fejese – két orvosasszisztens, egy beteghordozó és egy vízvezeték-szerelő – ellen az ügyészek előzetes letartóztatást kértek, a Prahova megyei bíróság azonban ezt nem hagyta jóvá, mindössze hatósági felügyeletet írt elő. Az ügyet a fellebbviteli bíróság elé terjesztették az ügyészek.

A hamis oltáspapírokat megrendelő személyekkel szemben még csak a minimálisan kiszabható korlátozó intézkedéseket sem rendelték el. Könnyen megúszhatja az orvos is, aki a szóban forgó oltóközpontot vezette, mivel az ügyészek nem találtak bizonyítékokat a bűnrészességéhez. Egyelőre szemtanúként szerepel az ügyiratban, holott az első kiszivárgott információk szerint masszívan benne volt a csalásban.

Hirdetés