Illusztráció

Aki szimpatikus volt, olcsóbban jutott hamis oltásigazoláshoz az egyik oltóközpontban

Az oltóközpont alkalmazottai komplex bűnbandát alkottak, és kifinomult módszereik voltak az oltás mímeléséhez. Több mint nyolcvan kuncsaftot azonosított be a rendőrség.

Hirdetés

Egy orvosból és több tíz asszisztensből álló komplex bűnhálózat bukott le Prahova megyében, akik rendkívül szervezett módon, jókora összegekért állították ki a hamis oltásigazolásokat Sinaián, Buşteniben és Valea Călugăreascán. A rendőrség szerint legalább nyolcvan személy jutott jogtalanul védettségi igazoláshoz.

A bűnhálózatot néhány hét alatt építették ki a gyanúsítottak, kifinomult módszerekkel hálózva be az ügyfeleket. Külön díjszabást határoztak meg annak alapján, hogy miként játszották el az oltás aktusát, de a szimpátia is sokat nyomot latban. Aki rokonszenves volt, annak kedvezményt biztosítottak.

A nyári vakációzás ideje alatt ment a szekér a legjobban, különösen a külföldről hazaérkező román vendégmunkások részéről volt töretlen az érdeklődés. A fiktív oltásért cserébe 300 és 1000 lej közötti összegeket kértek, annak függvényében, hogy milyen átverési módszert választottak az ügyfelek. Többe került, ha az érdeklődő meg sem jelent az oltóközpontban, mivel nagyobb volt a lebukás kockázata. Lehetőség volt arra, hogy az alanynak sóoldatot adjanak be, ebben az esetben a vakcinát kiöntötték a lefolyóba. A harmadik módszer során csak mímelték az oltást.

A rendőrség csütörtökön több Prahova megyei oltóközpontban és a csalással gyanúsított családorvos magánrendelőjében is házkutatást tartott. Összesen 35 személyt hallgattak ki.

A nyomozás még a kezdeti szakaszban van, nem kizárt, hogy a jelenlegi gyanúsítottak hamarosan még köre bővülni fog.

Hirdetés