Illusztráció / Fotó forrása: Emil Boc Facebook-oldala

Boc máris azon parázik, hogy sérülni fognak a román nemzeti jelképek a magyar prefektus kinevezése miatt

Szerinte a PNL országos vezetése ezzel a döntéssel megalázta Kolozsvárt.

Hirdetés

Ha azt gondoltuk volna, hogy a multikulturalitására elviekben oly büszke Kolozsváron már senki nem akad fenn azon, hogy milyen nemzetiségű az újonnan kinevezett prefektus, akkor az utóbbi két nap nyilatkozatai meggyőzhettek bennünket arról, hogy tévedtünk. Erdély fővárosában a jelek szerint nem lehet magyarként kormánymegbízotti tisztséget szerezni anélkül, hogy nem csapjanak fel a funari időket idéző régi reflexek. Alin Tișe Kolozs megyei tanácselnök szerdai dühkitörése után Emil Boc kolozsvári polgármester is felszólalt az ellen, hogy Bukarest engedett az RMDSZ-nek, és Tasnádi Szilárdot nevezte ki prefektusnak.

Mindebből rögtön arra asszociált, hogy ezentúl sérülni fognak a román nemzeti jelképek, így azonnal felvette a román nemzeti jelképeket mindenáron megvédő, harcos pózt mondván, semmilyen kisiklást nem fog tűrni a prefektustól (mintha legalábbis Tasnádi máris azon ügyködne, hogy kitűzze a magyar zászlót a kolozsvári kormányépületre).

Boc az egyik helyi rádiónak nyilatkozva adott hangot felháborodottságának, mert a PNL országos vezetése gúnyt űzött a kolozsvári szervezetből, megalázva ezzel Kolozsvárt. Tetszik vagy nem tetszik, Kolozs megye mindig is a legtöbb szavazatot hozta a Nemzeti Liberális Pártnak, ez a gesztus pedig azoknak a tagoknak az arculcsapását jelenti, akik jóhiszeműen dolgoztak a pártért – fogalmazott. Elismerte, hogy ilyesmi gyakran előfordul a politikában, „de attól még fáj”, tette hozzá.

Az új prefektus kapcsán azt ígérte, figyelni fogja, hogy tartsa tiszteletben a törvényt, főleg a nemzeti jelképekre vonatkozóan. Ugyanakkor együtt fog működni vele, mert szerinte Kolozsvár azért tart ott, ahol, mert az „ego” helyett az együttműködés „ökoszisztémája” mentén zajlik a munka. Végül elmondta, mindent megtesz annak érdekében, hogy a város ne veszítse el ezt a fajta együttműködési rendszert, tartsa meg az európai dimenzióját, legyen egy másfajta normalitás.

Mintha a magyar prefektus kinevezése mindezt veszélybe sodorta volna…

Hirdetés