Bő egy hónapon belül másodszor hibásodik meg a mentőrepülőgép, amikor életet kellene mentenie

Súlyos égési sebeket szenvedett beteget kellett volna Ausztriába röpítenie. Sürgősen.

Hirdetés

Beszámoltunk arról a szomorú esetről, midőn egy súlyos égési sérüléseket szenvedett konstancai férfit először a jászvásári kórházba szállítottak, ahol aztán egy hetet várt arra, hogy a mentőrepülő érte menjen és egy brüsszeli klinikára röpítse, ám a gép meghibásodott, így Brüsszel helyett Bukarestbe került, majd végül valahogy sikerült célba érnie, ám sajnos későn… a brüsszeli kórházban belehalt az időközben kialakult szövődmények miatt.

Eltelt bő egy hónap és a korábban meghibásodott mentőrepülőgép ismét hatalmas gondot okozott. Egy Beszterce megyei asszony súlyos égési sebekkel (a testfelület 40 százaléka megégett) a marosvásárhelyi kórházba került. És az ominózus gépnek (Piper PA-42 Cheyenne III) kellett leröppennie a Maros menti városba, hogy a beteget egy ausztriai kórházba szállítsa. Igen ám, de a repülőgép nem jutott el a célig. A Flight Radar repülőkövető alkalmazáson látszik, mi történt: a gép felszállt, tett egy kört Bukarest fölött aztán leszállt.

A sajtó kérdésére Raed Arafat egészségügyi államtitkár elmondta, hogy a Piper gép valóban meghibásodott, ám részleteket nem árult el. Arról azonban biztosította a közvéleményt, hogy a beteg hölgy (két másik, szintén súlyos égési sebeket szenvedett beteggel együtt) eljut az ausztriai kórházba, mégpedig egy katonai repülőgép fedélzetén.

Az egészségügyi minisztérium a maga részéről mosta a kezeit: a betegszállítás nem az ő problémájuk, hanem a katasztrófavédelemé.

Hirdetés