Zsályás póréhagyma krémleves és szalonnás krumplibatyu

Mindkét étel fontos eleme a krumpli: míg a levesbe alig észrevehető módon kerül bele, addig a főételben előtérbe kerül, megspékelve egy kevés szalonnával.

Hirdetés

Póréhagyma krémleves

A hosszú ősz után beköszöntött a valódi tél a maga csípős hidegével. A fagyos hónapokban érdemes fokozottabban odafigyelni a vitaminbevitelünkre is, szervezetünk ellenállóképességének karbantartására. A hagyma az immunrendszer közismert támogatója, és annak ellenére, hogy megríkatja a vele bíbelődő háziasszonyokat, mégis az egyik leggyakoribb ételízesítő. A póréhagyma enyhébb illatú, és összesíti magában a vöröshagyma és fokhagyma jótékony hatásait, így most főszereplőként rá esett a választás, belőle készült egy ízletes, zsályával fűszerezett krémleves. A leves láthatatlan eleme a krumpli, ami ebben az esetben a sűrítőanyag szerepét töltötte be, és ízben is dobott egyet a hagyma-zsálya dominancián, ugyanígy a petrezselyemzöldet sem érdemes kihagyni a hozzávalók listájából.

A megsózott, megdinsztelt hagymakarikákhoz adjuk a vizet, felkockázott krumplit, zsályát és csokorba kötött petrezselyemzöldet és addig főzzük, míg a krumpli megpuhul, ez átlagosan 25-30 percet vesz igénybe. Mielőtt leturmixolnánk, hozzáadjuk a tejszínt és még ízesítjük sóval, borssal. Jó, ha a szárított, morzsolt zsályát egy teatojásba töltve tesszük főni az edénybe, nagyon megkönnyíti a dolgunkat a letrumixolt leves átszűrésekor. Természetesen az átszűrés elhanyagolható, de a tökéletes krémes állag eléréséhez javasolt még pár perccel meghosszabbítani az elkészítési folyamatot. Lehet pirított magokkal, levesgyöngyökkel tálalni, ezúttal cheddar sajtos pirítós csíkok kerültek a tányér szélére.

Hozzávalók 3 adag leveshez:
1 db póréhagyma felkarikázva
1 nagyobb krumpli meghámozva, kockára vágva
0,5 dl tejszín
7 dl víz
pár szál petrezselyemzöld csokorba kötve
1 teatojásnyi, 2 kk szárított, morzsolt zsályalevél

bors

Szalonnás krumplibatyu mézes mustáros mártással

Az erdélyi konyha nem tud meglenni krumpli és szalonna nélkül, ezért míg a levesben a krumpli a láthatatlan elem volt, a főételben előtérbe kerül, megspékelve egy kevés szalonnával. Héjában főtt krumplikat vágunk négybe, alufóliából kis tartókat formázunk köréjük. Ahhoz, hogy biztosan „talpon” maradjanak a sütőedényben, mielőtt becsomagoljuk őket, vágjunk le egy karikát az aljukból, hogy laposak legyenek. Ezután jöhet a batyu megpakolása, óvatosan kissé széthúzva és megsózva a cikkeket. Először belehelyezzük az aszalt szilvát, amire jön egy kiskanálnyi tejföl, olvasztott szalonna és jól beterítjük reszelt sajttal. 20-25 perc alatt készre is pirul a sütőben, azalatt bőven van időnk elkészíteni a mártást is.

Hirdetés

Aki nagyon marcerásnak tartja ezt az elkészítési módot, annak ajánlok egy könnyített verziót. Ugyanezeket a hozzávalókat kivajazott tűzálló edénybe rétegezve, egy rakott krumplihoz hasonló ételt is összedobhatunk kevesebb idő alatt. Meghámozott, főtt krumpli karikákra vágva, aszalt szilva is kisebb darabokra vágva kerül rá, beterítve tejföllel, amit gazdagon megszórunk olvasztott szalonnával és erre jön a reszelt cheddar sajt, majd ugyanúgy 20-25 perc a sütőben, amíg a sajt szépen megpirul. A mártás csupán annyiból áll, hogy a három elemet: mustárt, mézet és tejszínt kevés sóval, borssal összeforraljuk és már csorgathatjuk is a krumplira.

Hozzávalók 3 adaghoz:
6 db közepes/nagyobb krumpli
10 dkg szalonna, felkockázva, megolvasztva
6 szem aszalt szilva
1 dl tejföl
5 dkg reszelt cheddar sajt
1 dl tejszín
3 kk édes mustár
1 kk méz
só, bors
E menü hozzávetőleges ára 1 főre számolva: 8 lej.

Hirdetés